MJEŠTANI ĆE MOĆI DO SVOJIH IMANJA Uništeno pet mina i tri neesksplodirana ubojita sredstva kod Stoca

deminiranje Stolac mina
FUCZ

Na lokalitetu Komanje Brdo izvode se infrastrukturni radovi od značaja za lokalnu zajednicu koji su obustavljeni zbog dijela površine sumnjive na mine zbog čega je Federalna uprava civilne zaštite težište svojih aktivnosti na minsko-sumnjivoj površini (MSP) “Poplat” usmjerila na deminiranje Komanjeg Brda.

Ova završena ciljana istraga 2 “Komanje Brdo”, dio je deminerskog zadatka čija je ukupna površine 1.841.852 m² i jedna je od sedam lokacija na minsko-sumnjivoj površini (MSP) “Poplat” planiranih za provođenje deminerskih operacija. Zadatak se sastoji od četiri ciljane i tri sistematske istrage, a obuhvaća prostor na kojem je prije rata živjelo oko 40 obitelji koje su koristile ovu lokaciju za košenje trave, ispašu stoke, pčelarstvo i lov. Uklanjanjem minske opasnosti mještanima okolnih sela stvorit će se sigurnije okruženje i omogućiti pristup imanjima koja koriste za obradu zemlje i ispašu stoke, priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Tehničkim metodama reducirana je površina sumnjiva na mine na ciljanoj istrazi 2 “Komanje Brdo” od 114.500 m², pri čemu je pronađeno i uništeno pet protupješadijskih mina i tri neeksplodirana ubojita sredstva (NUS-a).

Osim nepristupačnog terena i guste vegetacije radove su na dijelu zadatka otežavale su i visoke temperature karakteristične za ovo područje, kao i nedostatak upotrebljivih informacija vezanih za minsku situaciju.

Na ovom zadatku, pored deminerskog tima iz Mostara bili su angažirani i dodatni timovi Federalne uprave civilne zaštite iz Livna, Busovače i Travnika.

Nakon provedenih deminerskih operacija izvršena je primopredaja predmetne ciljane istrage između predstavnika Federalne uprave civilne zaštite i Centra za uklanjanje mina u BiH, a predstavnik Grada Stolac upoznat je s obavljenim radovima i granicama deminirane površine.