MJESEC DANA KRVAVOG RATA Neprijatelj gladan i bos, milijuni Ukrajinaca zaslužuju medalje

Ukrajina evakuacija
AP

Kako ruska invazija na Ukrajinu ulazi u svoj drugi mjesec, linije bojišta između dviju strana postale su "praktički zamrznute", rekao je Oleksij Arestovič, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija.

Pozivajući se na glavni stožer ukrajinske vojske, Arestovič je rekao da ruske snage na bojištu više nemaju dovoljno resursa za pokušaj daljnjeg napredovanja, nemaju goriva, obroka i streljiva. "Okupator je gladan i bos", rekao je Arestovič, prenosi Hina.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov ustvrdio je da su ruske snage jučer konačno preuzele "potpunu kontrolu" nad gradom Izjumom na istoku Ukrajine koji je danima bio pod opsadom.

Međutim, ubrzo nakon toga ukrajinske vlasti tu su tvrdnju odbacile kao "još jednu provokaciju ruskog tiska", a Oleh Sinjehubov, guverner regije Harkiv, napisao je na mreži Telegram: "Izjum je ukrajinski grad. Uvijek je bio i uvijek će biti."

Sinjehubov je priznao da su se u regiji vodile teške borbe, ali je rekao da ukrajinske snage drže svoj položaj u Izjumu. Također je rekao da je najmanje šest osoba ubijeno dok su čekali u redu za primanje humanitarne pomoći u drugom ukrajinskom gradu, Harkivu, dodajući da je još 15 osoba ozlijeđeno.

Policija u Harkivu priopćila je da je tijekom prvog mjeseca rata u gradu ubijeno ukupno 294 ukrajinska civila, uključujući 15 djece, dodajući da oni koji su ostali u gradu sada gotovo ne napuštaju svoja skloništa.

Obilježavajući mjesec dana od početka rata, ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je jučer da je Rusija izvela više od 1800 zračnih napada na Ukrajinu.

"Osim toga, ispalila je stotine projektila na ukrajinske ciljeve i s kopna i s mora", navodi se.

Zelenskij je zahvalio svojim sunarodnjacima na otporu ruskim osvajačima. Ukrajinski branitelji posvuda su zaustavljali neprijatelja, rekao je u jučerašnjoj videoporuci.

Predsjednik je rekao kako vjeruje da milijuni Ukrajinaca koji bi učinili sve za pobjedu i mir Ukrajine zaslužuju medalje. Mnoga područja Ukrajine su pod nemilosrdnim bombardiranjem, a humanitarna situacija iz dana u dan postaje sve strašnija. Ruske kopnene i zračne snage bore se da zauzmu velike gradove poput opkoljenog Mariupolja na Azovskom moru i glavnoga grada Kijeva.