MISTERIOZNI ZRAKOPLOV SINOĆ SLETIO U MOSTAR Luksuzni avion bez oznaka stigao iz Istanbula

Zračna luka Mostar,marko đuzel,Bombardier Global Express

Sinoć je na pistu Zračne luke Mostar sletio zrakoplov tipa "Bombardier global expres" koji je stigao iz Istanbula.

Riječ je o velikom poslovnom zrakoplovu koji je, prema izvorima Hercegovina.info sletio oko ponoći, zanimljivo bez registarskih oznaka. Izvor našeg portala tvrdi kako je kružio iznad grada čekajući da sleti Dash9, zrakoplov na redovnoj liniji Zagreb-Mostar. Dodaje kako su registracijske oznake obvezne na transponderima  u avionu, ali ovaj ih nije odašiljao.

Zračna luka Mostar,marko đuzel,Bombardier Global Express

Transponder je elektronički uređaj koji emitira signale koji sadrže podatke o letjelici, uključujući njezin identifikacijski kod i trenutnu poziciju. Njegova upotreba je često obavezna za komercijalne zrakoplove i avione koji lete u kontroliranom zračnom prostoru (kao što su zračne luke i aerodromi).

Zračna luka Mostar,marko đuzel,Bombardier Global Express

Međutim, neki manji zrakoplovi koji lete izvan kontroliranog zračnog prostora ili u manje naseljenim područjima možda neće imati transpondere jer za to ne postoji obaveza. No, općenito, transponderi su korisni alati za poboljšanje sigurnosti zračnog prometa jer pomažu kontrolnim tornjevima da bolje prate i identificiraju zrakoplove u njihovom zračnom prostoru.

Direktor zračne luke Mostar, Marko Đuzel potvrdio nam je kako je uz let Zagreb-Mostar, zračna luka primila i ovaj misteriozni let.

„Riječ je o privatnom letu iz Istanbula, sletio je kod nas na par sati, oko ponoći je trebao otići iz Mostara. To nije ništa negativno, kompanija se najavi, mi odobrimo, ovisno o broju sjedala, odobrava i Direkcija za civilno zrakoplovstvo. Neki manji avioni nemaju obvezu imati transponder kao klasični komercijalni. Primamo često privatne letove, dolaze biznismeni, nogometaši, poznate osobe itd“ kazao je za Hercegovina.info Đuzel.

Bombardier Global Express je luksuzni poslovni zrakoplov s dugim dometom i visokom brzinom krstarenja. Može primiti između 10 i 19 putnika u prostranoj kabini. Opremljen je naprednom avionikom i sposoban je uzlijetati i slijetati s kratkih pista. To ga čini popularnim izborom za korporacije, bogate pojedince i vojne snage diljem svijeta, osiguravajući učinkovita i udobna putovanja na međunarodnim rutama.

Zračna luka Mostar,marko đuzel,Bombardier Global Express

Zrakoplovni stručnjak Alen Šćuric, glavni urednik portala Zamaaero za naš portal kaže kako je riječ o vrlo ozbiljnom modelu aviona koji može obavljati prekooceanske letove. Ostavlja otvorenu mogućnost da je riječ o državničkom avionu.

„Nije toliko uobičajeno da takvi avioni lete bez trasnpondera ali može biti toliko odgovora da je nemoguće znati pravi razlog, jer se to događa na tjednoj bazi u cijeloj regiji“, Šćuric dodaje kako je sat leta ukoliko unajmite ovakav zrakoplov oko 10 000 dolara, dok ga u svom vlasništvu ima dvjestotinjak najbogatijih pojedinaca i kompanija u svijetu i takvi zrakoplovi obično bez većih problema dobivaju sve potrebne dozvole.