MIRZA KAPIĆ Potvrđena optužnica za planiranje bombaškog napada na džamiju

Mirza Kapić
BIRN

Državno tužiteljstvo zatražilo je da se za još tri mjeseca produži pritvor Mirzi Kapiću, optuženom za terorizam, odnosno planiranje napada na džamiju u Zenici, dok se obrana tome usprotivila uz prijedlog da mu se odrede mjere zabrane.
Prijedlog za produženje pritvora Kapiću, nakon što je potvrđena optuženica sredinom ovog mjeseca, Tužiteljstvo je pojasnilo da traži iz razloga što bi optuženi boravkom na slobodi mogao dovršiti i ponoviti kazneno djelo, prenosi Detektor.

Tužiteljica Vedrana Mijović je rekla kako je Kapić, između ostalog, ranije osuđivan zbog organiziranja terorističke grupe, kao i da je sudjelovao na ratištima na području Sirije.

“Treba imati u vidu da je prošao vojnu obuku, bio u dodiru s oružjem i da može ponoviti kazneno djelo”, kazala je ona.

Kapićeva braniteljica Lejla Babić se usprotivila ovom prijedlogu i kazala da, bez obzira na potvrđenu optužnicu, prema njenom branjeniku vrijedi pretpostavka nevinosti te da iz priloženih dokaza ne proizilazi ni radnja, veza, kao ni umišljaj za počinjenje kaznenog djela.

“On nije izvršio nijednu radnju kojom su se stvorili uvjeti za izvršenje kaznenog djela. Sve se svodi na pretragu na internetu”, rekla je. Dodala je kako je Kapić bio u Siriji, ali da nije sudjelovao u borbama.

Babić je, između ostalog, navela i da je od Kapića oduzeto više optičkih uređaja i da analiza dokaza ukazuje da ništa ne upućuje na planiranje terorističkog napada, kao i da iz dokaza ne proizilazi konkretna opasnost.

“Obrana vidi kako jedina okolnost koju Tužiteljstvo navodi jeste prethodna osuđivanost, što nije dovoljno za produženje pritvora”, kazala je i dodala kako su optuženom u ranijem postupku bile određene mjere zabrane, kojih se pridržavao.

Odvjetnica Babić je zatražila od Suda da i u ovom postupku izrekne mjere zabrane, čemu se usprotivilo Tužiteljstvo.

Prema ranijem priopćenju Tužiteljstva, Kapić se tereti da je sredinom 2023. godine – s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, zajedno s njemu poznatim licima, koristeći internet aplikacije putem mobilnog telefona – dogovarao i planirao napad na džamiju “Bosna” u Zenici.

“Prema prikupljenim dokazima, napad je planiran pomoću eksplozivne naprave od TNT-a i živinog eksploziva, s ciljem kažnjavanja učenjaka i pripadnika Islamske zajednice u BiH koji objavljuju fetve protiv terorističke organizacije tzv. ‘ISIS-a’, kao i kažnjavanja pripadnika Islamske zajednice BiH koji članove ekstremističkih organizacija prijavljuju agencijama za provođenje zakona u BiH”, navodi se u ranijem priopćenju.

Kapić je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i deset mjeseci zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja. Proglašen je krivim da je s Međunarodnog aerodroma Sarajevo avionom otputovao za Istanbul, odakle je ilegalno prešao granicu i ušao u Siriju u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države, gdje je boravio sve do 25. kolovoza 2013. godine, nakon čega se vratio u BiH.

Odluku o prijedlozima Sud će donijeti u zakonskom roku.