Mirko Zelenika: Ovo je najskandaloznija presuda otkako postoji Sud BiH

nihad bojadžić
... ratnih zarobljenika i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana, priopćeno je iz Suda BiH, piše dnevni-list.ba.

- Optuženi Nihad Bojadžić je proglašen krivim što je, u svojstvu zamjenika zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri Stožeru Vrhovnog zapovjedništva Armije RBiH "Zulfikar" za vrijeme rata i oružanog sukoba, kršeći pravila međunarodnog prava, mučio ratne zarobljenike zatočene u objektu "Muzej - Bitka na Neretvi" u Jablanici i prema istima nečovječno postupao, stoji u obrazloženju. Podsjetimo, u samoj optužnici navodi se kako je Bojadžić sudjelovao u mučenju, nečovječnom postupanju, prisiljavanju na rad, nanošenju teških tjelesnih povreda, seksualnom zlostavljanju i silovanju civila hrvatske nacionalnosti i pripadnika HVO-a, zatočenih u objektu "Muzej".

Istom presudom optuženi Bojadžić je oslobođen optužbe za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. U postupku odlučivanja o produženju mjera osiguranja prisutnosti optuženog nakon izricanja prvostupanjske presude, Sud je donio rješenje kojim jamstvo određeno rješenjem Suda BiH od 26. travnja 2013. prema Bojažiću ostaje i dalje na snazi.

Očekivano, presuda je izazvala šok među Hrvatima Jablanice, ali i cijele BiH.

Mirko Zelenika, bivši predsjednik Hrvatskog udruženja logoraša Domovinskog rata ali i sam logoraš u "Muzeju", za Dnevni list kaže kako je ovo najskandaloznija presuda Suda BiH otkako postoje i Sud i Tužiteljstvo BiH.

- Čega nema u optužnici ne može ga biti niti u presudu. Naime, u optužnici Tužiteljstvo BiH, budući da nije bilo političke volje jer je dokaza bilo pregršt, Bojadžića nije optužilo za sve ono što je radio. Ovo je cirkus, isto kao da je čovjek napravio prekršaj, a ne najteže kazneno djelo ratnog zločina, ogorčen je Zelenika. Prema njegovim riječima, ovako što je moguće jer u pravosuđu BiH vlada pravosudna mafija.

- Ovo nisu moje riječi, ja samo citiram ili parafraziram riječi gospođe Medžide Kreso, predsjednice Suda BiH, koja je prošle godine prigodom nastupa na jednoj od TV kuća u BiH kazala kako u pravosuđu BiH vlada pravosudna mafija. Ako je to tako, a ona to najbolje zna, onda je moguće da taj Bojadžić za sve ono što je radio, a što Tužiteljstvo BiH nije optužilo, dobije godinu dana zatvora, rekao je Zelenika.

S obzirom za ovu, kako kaže, pravosudnu farsu, možda bi u budućnosti bilo bolje da više nikoga ne sude. Isto tako, on navodi kako je glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović u prepisci s Udrugom logoraša, logor "Muzej" nazvao "sabirnim centrom", a kasnije i "prihvatnim centrom".

- Pa i sama ta činjenica nešto govori jer zna se što su sabirni centri - mjesta gdje se primaju izbjeglice. On je to namjerno tako nazvao kako bi abolirano, olakšao odgovornost tih logorski dželata među kojima je bio Nihad Bojadžić. Sve ovo je katastrofa, poručio je Zelenika.

Tužiteljstvo BiH u zakonskom roku uputiti će žalbu na presudu kojom je Nihad Bojadžić osuđen na godinu dana zatvora za ratne zločine na području Jablanice.

- Tužiteljstvo nije zadovoljno visinom izrečene kazne kao ni oslobađajućim dijelom presude, te će nakon što zaprimi pisani otpravak presude, u zakonskom roku uložiti žalbu kojom će tražiti da optuženi bude u potpunosti proglašen krivim i osuđen na adekvatnu kaznu zatvora, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.