Ministrica financija poručuje: Umirovljenici ne trebaju strepiti

Jelka Miličević
Jelka Miličević

... u razgovoru za Dnevni avaz da je u predstojećem mandatu na poziciji federalne ministrice financija i trezora čeka potpuno nova dimenzija odgovornosti.

Na direktno pitanje o tome kakvo je trenutno stanje u federalnoj kasi, Miličević, uz molbu za razumijevanje, odgovara da se ta informacija upravo priprema. U četvrtak je, kaže, eksplicitno zadužila čelnike sektora u Ministarstvu da joj dostave sve potrebne informacije o stanju u trezoru FBiH.

- Pripremamo i prvo izvršenje proračuna. Želim da se ustanovi šta smo, a šta nismo izmirili, a trebali smo. Imamo dosta i sudskih presuda koje se nisu našle na rashodovnoj strani pa se pregovara o odgodama, rokovima te djelimičnom plaćanju. Želimo da Ministarstvo odgovori svojoj ulozi jer se od nas puno očekuje kada je riječ o fiskalnom sustavu, odnosima prema MMF-u, Svjetskoj banci...

Ali, pumirovljenici već strepe za svoje mirovine.

- Ne trebaju. Kada su u pitanju mirovine, mi imamo direktnu odgovornost i utječemo na isplatu mirovina, jer Vlada ima obvezu uplate u mirovinski fond po osnovu povlaštenih mirovina.

Trebaju li druge socijalne kategorije poput invalida, razvojačenih branitelja, članova braniteljskih obitelji strepiti za svoja, zakonom zagarantirana, primanja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Moj stav je da trebamo dobro razmisliti kako da se prvobitno izmire prioriteti u pojedinim resorima. Kod uvođenja u prava uvijek se mora imati na umu da se ona moraju i realizirati. Moj osnovni pristup je da se svačije zakonom zagarantirano pravo mora izmiriti. Mi u Vladi trebamo naći zajedničku politiku, to nije samo stvar Ministarstva.

Koliko ste zabrinuti zbog enormnog duga Federacije od čak milijardu KM te deficita od 684 milijuna?

- Naravno da sam zabrinuta. Taj dug iznosi 44 posto od ukupnog iznosa budžeta. Mi nemamo prostora za bilo kakve razvojne programe. To nije dobro. Reklo bi se danas ćemo preživjeti, a sutra možda umrijeti. U proračunu imamo 28 posto dugova da vratimo u ovoj godini. Moramo urgentno raditi na tome da na domaćem planu stvorimo uvjete za investicije i pokretanje biznisa, ako to ne uradimo, onda kao Vlada nismo ispunili zadaću.

Molim Vas za precizan stav u vezi s praksom zaduživanja Federacije putem emisije trezorskih zapisa i obveznica, što je bila praksa prethodne Vlade.

- Od ukupnog zaduženja ove godine imamo 50 posto nepovoljnog zaduženja, a to su trezorski zapisi. To vam sve govori. Riječ je o kratkom roku vraćanja tih novaca od 30 dana pa do godine. Oni u pravilu imaju veću kamatnu stopu. Naše banke imaju vrlo sigurne plasmane na taj način. Dakle, takvim načinom nismo ništa sebi puno pomogli. Čak smo i odmogli jer, osim toga što ćemo u vrlo kratkom roku to vraćati, moramo još platiti i kamatu. Dakle, imamo čisti trošak.

Po funkciji ćete biti članica Skupštine Razvojne banke, a predsjedavat ćete i Fondacijom za održivi razvoj „OdRaz", dakle dva najvažnija izvora za financiranje privrede u Federaciji. Kako ćete ih staviti u puni kapacitet?

- To je nešto zbog čega su i osnovane ove institucije. To jesu poluge države, odnosno Vlade, radi provođenja ekonomskih politika. Što se tiče Razvojne banke, pitanje je na koji način ćemo plasirati sredstva. Da li ćemo programe koji su definirani i podržavati ili ćemo gledati i ekonomske interese. Moramo se jasno opredijeliti u vezi s daljnjim načinom djelovanja Razvojne banke. To treba biti zajednički interes svih. Ona može biti značajna poluga u ekonomiji.

Hoćemo li moći nastaviti aranžman s MMF-om?

- Moramo svi sjesti za isti sto, i vlast i sindikati, i poslodavci i druge zainteresirane strane da vidimo kako da se ispune traženi uvjeti. Drago nam je da su ljudi iz MMF-a zainteresirani da se nastavi suradnja.

Kada će biti rebalans budžeta FBiH?

- U roku od 90 dana. Ne može ranije jer pregovori s MMF-om, prema njihovim procedurama, ne mogu trajati kraće. To je realan rok.