Ministrica Alić izbacila hrvatski jezik iz uporabe

Je li Ministarstvo obrazovanja i znanosti, kako je njegov službeni naziv, privatizirala resorna ministrica Meliha Alić te je li njegovo djelovanje uopće ustavno? Odgovor na ova pitanja pokušali smo dobiti od Mate Franjičevića, HDZ-ova zastupnika u federalnom Parlamentu. Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme uopće ne dobiva odgovore na zastupnička pitanja koja je postavljao, prenosi večernji list.

Nema odgovora

Franjičević je još prije tri mjeseca, a u jednom slučaju i prije pet mjeseci, postavio u Parlamentu nekoliko pitanja koja se odnose upravo na Ministarstvo obrazovanja i znanosti te na resornu ministricu Melihu Alić. Međutim, ni do danas odgovor nije dobio. Franjičević je, naime, od Ustavnog povjerenstva zatražio odgovore na pitanja: koje su to ustavne mjerodavnosti Federalnog ministarstva obrazovanja u oblasti obrazovanja te koje su to ustavne mjerodavnosti Parlamenta Federacije BiH u oblasti obrazovanja. Uz ta pitanja, Franjičević je uputio i jedno izravno na adresu ministrice Melihe Alić koje se odnosi na memorandum tog ministarstva na kojem je otiskana identifikacija na bosanskom, engleskom i srpskom jeziku, a nema identifikacije Ministarstva na hrvatskom jeziku. Kako odgovore na ova pitanja još uvijek nije dobio, a Zastupnički dom federalnog Parlamenta trebao bi u ovom sastavu održati još samo jednu sjednicu, od Mate Franjičevića smo zatražili da nam ukratko objasni suštinu pitanja koja je uputio u Parlamentu, a na koja nije dobio odgovore.

Tri jezika


Prema njegovim riječima, ustavno Ministarstvo obrazovanja i znanosti je problematično ministarstvo. “Činjenica je da je još prošle godine usvojen Zakon o dopunama Zakona o ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave. Temeljem tog zakona stvorene su pretpostavke da se pojavi i naziv ovoga federalnog ministarstva i na hrvatskom jeziku. Skandalozno je da to nije učinjeno ni do danas, dakle ministrica Alić u potpunosti ignorira hrvatski jezik koji je, sukladno Ustavu, jedan od tri službena jezika u Bosni i Hercegovini. Također, zar nije sramotno i krajnje drsko da na memorandumu tog ministarstva stoji samo identifikacija na bosanskom, engleskom i srpskom jeziku. Što se, pak, tiče mog pitanja koje se odnosi ustavne mjerodavnosti Federalnog ministarstva obrazovanja u toj oblasti, jasno mi je zašto nisam dobio konkretan odgovor. Naime, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti je neustavno. Ono može postojati, ali nema ustavne mjerodavnosti, jer je oblast obrazovanja u isključivoj nadležnosti županija. Nijednim zarezom oblast obrazovanja nije u nadležnosti Federacije BiH. To što se po medijima provlači sintagma federalni nastavni plan i program, takvo što uopće ne postoji”, naglasio je federalni zastupnik Mato Franjičević.

 

Piše: Zlatko Tulić/VLM