MINISTAR DŽINDIĆ Moguće smanjenje cijena plina prema domaćinstvima

Nermin Džindić
FENA

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije rekao je danas kako je energetski sustav je u BiH stabilan i siguran te kako se radi po planovima koji su definirani u 2019. godini. Dodaje kako proizvodnja električne energije teče bez ikakvih problema.

“Kao što dobro znate Federacija nije niti u jednom trenutku ostala bez sigurnog snabdijevanja električnom energijom. Također, svi rudnici i hidroelektrane funkcioniraju bez zastoja te termoelektrane imaju dovoljnu količinu uglja na depoima.

Iskoristio je redovnu press konferenciju kako bi se zahvalio rudarima na velikoj žrtvi koju oni podnose objašnjavajući kako je sustav rada u rudnicima organiziran tako da se 14 dana radi, a zatim radnici idu u 14-todnevnu izolaciju.

“U ožujku je zabilježeno oko 4 posto smanjenja potrošnje u industriji dok je dok imamo 4 posto povećanja potrošnje u domaćinstvima, što je i logično s obzirom da se domaćinstva nalaze u izolaciji”, rekao je Džindić.

Dodaje kako ovaj podatak predstavlja problem Elektroprivredi kao koncernu, ali kako će se uz dodatne napore taj problem prevazići.

Džindić je podsjetio da je tvrtka BH-Gas prošli tjedan donijela odluku o smanjenju cijene prema industriji.

“Dostava i distribucija plina u FBiH teče bez problema. BH-Gas je prošli tjedan donio odluku o smanjenju cijene prema industriji i ta je odluka potvrđena od nadzornog odbora”, rekao je. 

Džindić je dodao da su dobili informaciju od BH-Gasa da ima elemenata da se uradi još jedna kalkulacija kako bi u slijedećih sedam dana izašli s prijedlogom prema Vladi FBiH za dodatno smanjenje cijene plina prema domaćinstvima.

 Zaključio je kako je, pored smanjenja cijena nafte i naftnih derivata to još jedna dobra vijest.