Minimum potrebnih demografskih mjera

putovanje

Na pitanje:" Zašto nije osiguran minimum demografskih mjera kao što su status roditelja odgajatelja, primjeren dječiji doplatak i besplatni udžbenici?" iz upravljačkih struktura redom odgovaraju da nema novaca. Međutim kada se pogledaju proračuni, tokovi i količine novca koji su u opticaju, onda se ustanovi da novaca ima. I da nije stvar u tome ima li novaca- nego kako se novac raspoređuje. Npr. samo proračun FBiH iznosi skoro 3 milijarde maraka (2.882.661.837). Drugim riječima novaca ima samo što je upitna ispravnost određivanja prioriteta.

Nekome "šakom i kapom" a nekome "od šake do lakta"

Ovih dana je putem neovisnih medija dan prikaz rastrošnosti u javnim poduzećima, institucijama, ministarstvima i raznim drugim korisnicima proračunskog i javnog novca. Pa smo npr. mogli vidjeti da se na domjenke, tamburaše i butelje skupog vina potroše stotine tisuća maraka javnog i proračunskog novca. Uz domjenke, reprezentacije i plaćene naknade za topli obrok, institucije su sebi u svoje prostore i za svoje potrebe dodatno naručile svega i svačega- od sušenog i svježeg voća do mesa svih vrsta. Pa čak i alkohola ito u vrijednosti od 140.000 KM. Također se moglo vidjeti da se potroše milioni maraka za nabavke i održavanje neprimjereno skupih službenih vozila. I razni drugi vidovi rastrošnosti. Umjesto suza sina razmetnoga odgovorni i prozvani se nakon objave tih informacija javljaju priopćenjima i tumače da je sve rađeno po zakonu. Ne sumnjamo da to sve nije na ovaj ili onaj način "pokriveno" zakonima. No to je upravo ono što je i najveći problem jer kakvi su to zakoni koji dopuštaju da se javni , proračunski novac rasipno troši na takav način. Kakvi su to zakoni koji dopuštaju enormno trošenje proračunskog novca na stavke u proračunu koje su potpuno irelevantne za društvo, a da istovremeno nema javnog novca ni za besplatne udžbenike, niti za dječje dodatke niti za financiranje statusa roditelja odgajatelja. Narodski bi se reklo:"Nekome šakom i kapom a nekome od šake do lakta."

Način upravljanja najveći je krivac pojave suvremenog egzodusa

Da nije stvar u novcu nego u upravljanju jasno i glasno je upozorio i ugledni hrvatski demograf Stjepan Šterc koji je rekao:"Način upravljanja u ovim prostorima i državama najveći je krivac pojave suvremenog egzodusa....Mogli bismo takav način upravljanja nazvati političkom okupacijom u kojoj nema praktički ničeg ozbiljnijeg vezanog za struku, logiku, znanost te projiciranje i modeliranje budućnosti" Profesor Šterc je također upozorio da bi broj Hrvata u BiH za desetak godina mogao biti smanjen za 125 tisuća, odnosno dramatičnih 31,3 posto sadašnje populacije ukoliko se ne provedu učinkovite mjere demografske politike.

Besplatni školski udžbenici, statatus roditelja odgajatelja i primjeren dječiji doplatak je minimum demografskih mjera koje treba što prije omogućiti

Upravljačke strukture moraju osigurati da obitelj u kojoj ima troje i više djece mjesečno ima primanja minimalno u visini prosječne plaće. To se može osigurati tako da se uvede status roditelja odgajatelja , po kojem bi jednom od roditelja bila osigurana plaća u iznosu prosjeka plaće te mirovinsko i zdravstveno osiguranje.Ili da se pomogne barem jednom odraslom članu obitelji da dobije posao i ostvaruje dohodak. Uz tu mjeru minimalno je potrebno još osigurati besplatne udžbenike i primjeren dječiji doplatak. Osiguranje naprijed navedenih mjera nije utopija nego nužnost i realnost koja ne samo da je moguća nego je već trebala biti implementirana.

Slobodan Milas