IAKO JE PANDEMIJA ZAVRŠILA Bosna i Hercegovina izdvaja 1,77 milijuna KM za protumjere

Koronavirus
Ilustracija/hercegovina.info

Ministarstvo civilnih poslova BiH pripremilo je prijedlog odluke kojom se produžava višegodišnji projekt u vezi s nabavkom “zdravstvenih protivmjera” protiv COVID-19 za period 2023-2025. godina.

Kako izvještava Faktor, radi se o oko 1,77 milijuna KM osiguranih u proračunu za 2020. godinu, a taj višegodišnji projekt se zove “Financiranje troškova iz ugovornih aranžmana za nabavku zdravstvenih protumjera protiv COVID-19”.

Sredstva su, kako piše u predloženoj odluci, namijenjena za plaćanje troškova koji će nastati tijekom ove, iduće i 2025. godine “u sklopu ispunjavanja obaveza iz Ugovora o nabavki vakcina sa Globalnim savezom za cjepiva (GAVI) protiv oboljenja COVID-19 putem mehanizma COVAX i specifičnih Ugovora u sklopu Sporazuma o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protumjera (JPA), kao i drugih budućih ugovornih aranžmana u pogledu pribavljanja zdravstvenih protumjera protiv COVID-19, a koje se odnose na isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina i zdravstvenih protumjera, odnosno plaćanje troškova organizacije, transporta, inspekcije, instalacije, kalibracije, osiguranja i drugih troškova u zemlji proizvođača, rezerve za nepredviđene situacije, naknade UNICEF-u za pružene usluge, kao i za plaćanje troškova skladištenja, špedicije, osiguranja, transporta i troškova za osiguranje kvalitete u Bosni i Hercegovini”.

Imajući u vidu činjenicu da BiH i dalje čeka vakcine koje su plaćene preko COVAX mehanizma, odnosno da nismo dobili sve ono šta smo platili, Faktor je poslao upit Ministarstvu civilnih poslova BiH u vezi toga što konkretno treba platiti sa ovih 1,7 milijuna KM, no nisu dobili odgovor.

Treba napomenuti da je početkom prošlog mjeseca Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila da pandemija COVID-19 više nije globalna vanredna zdravstvena opasnost. Shodno tome proglašen je prestanak epidemije zarazne bolesti COVID-19 i u BiH, piše navedeni medij.