MILIJUNA NEMA Hoće li Fadilov mobitel otkriti tko je koga uvukao u belaj

Fadil Novalić
Arhiva

Sarajevski mediji naveliko se bave oduzimanjem mobitela Fadilu Novaliću, i onome što bi se u njemu moglo naći. Slobodna Bosna tako, postavlja i odgovara na pitanje što je namjera Tužiteljstva BiH i što se želi dokazati izuzimanjem mobitela Fadila Novalića, Hasana Ganibegovića i Edite Kalajdžić.

Navode da se vještačenjem poruka (koje se obavlja u Austriji) želi rekonstruirati kako je uopće "Srebrena malina" "upala" u unosan posao uvoza respiratora i tko je njenog vlasnika Hodžića povezao s Vladom Federacije. Definitivno je, naime, ustanovljeno da je Hodžić najprije posao dogovarao u federalnoj Vladi prije nego što je u to uključena Civilna zaštita.

Saznanja prikupljena vještačenjem mobitela uporedit će se sa svim do sada prikupljenim informacijama i dokumenacijom koje je Tužiteljstvo BiH izuzelo prilikom pretresa obavljenog u Vladi Federacije BiH. Jedno od važnijih pitanja na koja se želi dobiti odgovor u ovoj fazi istrage glasi: ako je istina, a po svemu sudeći da jeste, da je prvi kontakt Hodžića i "Zelene maline" u poslu s uvozom respiratora bio u Vladi Federacije BiH, preciznije u kabinetu premijera Novalića, tko je taj koji je pomogao i praktično ga uveo u posao koji je kasnije perfektuirao s direktorom FUCZ-a Fahrudinom Solakom? Prema izjavama premijera Novalića, on osobno nije bio uključen u razgovore s direktorom "Srebrene maline", a nigdje decidno nije odbacio mogućnost da je to učinio neko iz njegovog okruženja u Vladi, piše Slobodna Bosna. 

Fadil Novalić je prošli tjedan smijenio šefa svog kabineta Hasana Ganibegovića, a jedan od razloga je i Ganibegovićev, navodno neovlašteni i od premijera neodobreni kontakt s advokatom Kadrijom Kolićem, pravnim zastupnikom Fahrudina Solaka.

"U kuloarima Vlade Federacije prenose se navodne Novalićeve jadikovke da su ga u "cijeli ovaj belaj" uvukli ljudi iz njegovog kabineta. Jesu li ili nisu, to bi se trebalo ustanoviti vještačenjem tri mobilna telefona i uspoređivanjem poruka koje su razmijenili između sebe, ali i s drugim osobama involviranim u skandal s uvozom respiratora iz Kine. U istim kuloarima se uveliko špekulira da je i famozni ugovor sa "Srebrenom malinom", čije poništenje najavljuje Pravobraniteljstvo Federacije BiH, sastavljan u Novalićevom kabinetu (bez njegovog znanja) te da je, navodno, u tome sudjelovala i Edita Kalajdžić, koja je u Vladi FBiH zadužena za pravne poslove", navodi Slobodna Bosna.

"Za nju su mediji ranije tvrdili da je bliska rodica Asima Sarajlića, višegodišnjeg glavnog kadrovika Stranke demokratske akcije, koji je nedavno podnio ostavku nakon kompromitirajućeg snimka njegovog razgovora sa stranačkim kolegama uoči izbora u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo".