Milić pozdravlja Hadžovićeve mjere “Da jedno dijete umre, svi bi na ministra”

Josip Milić
Ilustracija hercegovina.info

Nakon konferencije za tisak resornog ministra Rašida Hadžovića oko početka školske godine podijeljena su mišljenja, kako roditelja, tako i nastavnika, pa i sindikata.

Za razliku od sindikata učitelja, koji je već prema ministru reagirao sa zaključcima, predsjednik Sindikata srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku Josip Milić smatra da razloga za nezadovoljstvo nema.

Sve ove mjere predostrožnosti pozdravljam, po meni su jako dobre i mislim da će se ovim mjerama mogućnost zaraze minimalizirati. Mislim da je ministarstvo ozbiljno i studiozno pristupilo problematici”, istaknuo je Milić.

Ističe da će tijekom ovoga tjedna u školama imati sjednice i odlučiti o svemu ovome.
Najprije trebamo vidjeti koliko imamo odjela sa više od 15 djece te te odjele podijeliti na pola. Treba vidjeti kako napraviti raspored i sve ostale detalje, što neće biti baš jednostavno. Za početak, svi krećemo s redovitom nastavom, a u slučaju širenja epidemije postoje rezervne opcije”, istaknuo je Milić.

Učenici će morati nositi maske na hodnicima i ispred škole, a u razredima ne, dok će profesori nositi vizire.

Stajališta sam da u ovome trenutku treba biti odgovoran, pa ako treba skratiti sate i na 20 minuta, da djeca i dalje imaju svoj kontakt i socijalizaciju, da se nastava odvija, ali da bude maksimalan oprez i odgovornost svih nas”, kaže Milić.

Upitan o podijeljenim mišljenjima oko izvođenja nastave, Milić kaže da je najlakše komentirati, a ne snositi odgovornost. “Da jedno školsko dijete umre, svi bi na ministra. Bolja je predostrožnost”, zaključio je.

Međutim, ono što je i sindikatima i nastavnicima i roditeljima zasigurno jasno jeste da treba poboljšati tehnički dio priče. Naime, znatan broj nastavnika nema računalo, ili ima jedno računalo o kojem ovisi cijela obitelj. Također, znatan je i broj djece, čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja, koji nemaju računala. "U školama bi se morala poboljšati opremljenost računalima i kamarema, da bi se u isto vrijeme kada ide učionička nastava mogla izvoditi online nastava za učenike koji su kod kuće", neki su od komentara iz škola.

Bilo kako bilo, škola počinje u ponedjeljak. Ministar je dosta kasno izašao sa smjernicama u javnost, pa je i vrijeme reagiranja suženo, kako za roditelje, tako i za sindikate.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.