Naklada Alfa podnijela kaznenu prijavu protiv ministrice Mikulić

Naklada alfa, kaznena prijava, Ružica Mikulić

Naklada Alfa d.o.o. Mostar podnijela je kaznenu prijavu protiv ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Ružice Mikulić zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo "nesavjestan rad u službi" te "povreda ravnopravnosti u vršenju privredne djelatnosti", priopćeno je u ponedjeljak iz te nakladničke kuće.

U priopćenju se navodi kako je povredom Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u ZHŽ-u i Pravilnika o obaveznim udžbenicima i pripadajućim dopunskim nastavnim sredstvima teško povrijedila prava Naklade Alfa i nanijela joj materijalnu štetu preko 10.000 maraka te istim radnjama oštetila i proračun ZHŽ-a u iznosu većem od 10.000 maraka.

Spomenuta ministrica je, kako stoji u obrazloženju ove prijave, napravila niz protuzakonitih radnji koje su oštetile i navedenu nakladničku kuću i proračun Županije, a samim tim i sve porezne obveznike uključujući i roditelje učenika koji su nabavom udžbenika trebali biti financijski rasterećeni, ističu iz Alfe.

Naglom izmjenom odabira udžbenika koje je, kako stoji u priopćenju, ministarstvo naložilo protuzakonito, što im se, između ostaloga, i stavlja na teret, roditelji su dovedeni u situaciju da su udžbeničke materijale, koje su mogli koristiti iz prethodnih godina, morali kupovati nanovo.

Navodi se također kako su i sami učitelji, koji moraju planirati nastavno gradivo, o predmetnim izmjenama kasno obaviješteni te su dovedeni u vrlo nezgodnu situaciju neposredno prije početka nastavne godine.

"Naklada Alfa d.o.o. pristupila je natječaju nabave udžbenika te o nastalim izmjenama bila obaviještena neposredno prije završnog potpisivanja Ugovora i isporuke udžbenika. Stoga je isporučila udžbenike po odabiru ministarstva, iako je isti bio izvršen protuzakonito, kako učenici ne bi ispaštali zbog nezakonitih radnji spomenute ministrice i nadležnog ministarstva. Međutim, kako se ovakve stvari ne bi ponovno događale morala je poduzeti Zakonom propisane mjere te istu spriječiti u daljnjim protuzakonitim aktivnostima", stoji u obrazloženju Naklade Alfa d.o.o. Mostar.