MEĐUGORSKI UGOSTITELJI OSNOVALI UDRUGU Evo što će tražiti od nadležnih tijela uoči turističke sezone

MEĐUGORSKI UGOSTITELJI OSNOVALI UDRUGU Evo što će tražiti od nadležnih tijela uoči turističke sezone
Hercegovina.info

Sinoć je u prostorijama hotela Leone u Međugorju, održana je osnivačka skupština Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorje. 

Cilj Udruge je, između ostalog, zajednički nastup prema tijelima uprave, od općinskih do državnih, zajednički nastup na sajmovima, te donošenje prijedloga za bolje poslovanje u vremenu koje dolazi. Osnivačkoj je skupštini pristupilo 13 osnivača, a za predsjednika Udruge je izabran Davor Ljubić. Predsjednik Upravnog odbora je Mario Vasilj, a članovi su Zoran Jerković i Marinko Ostojić Sušac. Za tajnika Udruge je izabran Ante Kozina

Udruga je dobrovoljna i mogu joj pristupiti svi koji su zainteresirani za dobrobit hodočasničkog turizma i hotelijerstva u Međugorju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U raspravi su se dotakle neke osjetljive tema za doba pandemije koronavirusa. 

Između ostalog, Udruga će zatražiti od nadležnih tijela da se što prije donese propis za ulazak stranaca u BiH, a predlažu da uvjet za ulazak bude:  

-    Negativan antigenski test ili 
-    Potvrda o cijepljenju ili 
-    Potvrda o preboljenom COVID 19.

Također, predloženo je da se uputi zahtjev za otvaranje mobilnog punkta za testiranje hodočasnika u Međugorju, te da se u skladu sa mogućnostima, subvencionira samo testiranje. Način subvencioniranja bi se trebao žurno dogovoriti, kako bi mogli dostaviti informaciju zainteresiranim hodočasnicima i turistima.    

Istaknut je veliki interes hodočasničkih skupina za dolazak u Međugorje tijekom ove godine, ali zbog trenutnih mjera koje su na snazi širom Europe, veliki broj dolazaka je upitan. 

Također, istaknut je i sigurnosni aspekt i pridržavanje epidemioloških mjera u hotelima (sredstva za dezinfekciju, osiguranje kapaciteta za eventualne pozitivne goste i sl.). Stoga se iz Udruge nadaju da će zajedničkim radom, lakše pronaći rješenje i izlaz iz teške situacije u kojoj su se našli turizam, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i promet, priopćeno je.