MEĐUGORJE Trenutno 250 izbjeglica iz Ukrajine, do srijede ih stiže još 100, a neki su otišli u susjednu zemlju

Međugorje, izbjeglice, ukrajinci
Privatni album

U Međugorju se danas nalazi 250 izbjeglica iz Ukrajine koji su utočište od rata pronašli u Hercegovini. Broj ukrajinskih državljana koji su od početka invazije stigli u hercegovačko mjesto potvrdio  je danas za Hercegovina.info predsjednik Udruge turizma, hotelijera i iznajmljivača soba Davor Ljubić.

On je dodao kako su četiri obitelji jučer napustile Međugorje te otišle u Hrvatsku. Ipak u zemlji Europske unije mogu računati s boljim zdravstvom i školstvom za svoju djecu.

Međugorje,izbjeglice,ukrajinci

S druge strane Ljubić nam je potvrdio kako će u Međugorje do srijede (16.ožujka) u Međugorje doći još 100 izbjeglica s dva autobusa iz Ukrajine. S obzirom da brojni žele ići u neku od zemalja EU činjenica je kako će se brojka izbjeglica svakim danom mijenjati, a kako će Međugorje biti privremena stanica za brojne.

Jučer je pak upriličen jedan lijep događaj za svu djecu iz Ukrajine kod župne crkve sv. Jakova u Međugorja.

Naime, posredstvom 'Vitko fondacije', u Mokrom je prikupljena pomoći pri čemu su građani Širokog Brijega po tko zna koji put pokazali veliko srce i prikupili dva kombija potrepština koje su uručili Crvenom križu.

Međugorje,izbjeglice,ukrajinci

Istovremeno, ispred Kapelice Klanjanja u Međugorju, djeca iz Ukrajine su izvela kratki program, recitacije i pjesme, u znak potpore svojim očevima i braći, koji su ostali braniti njihove domove. Priredbi se priključilo dvadesetak mladih Širokobriježana, koji su im uručili poklone u vidu zabavnih i društvenih igara, te igračaka.

Međugorje,izbjeglice,ukrajinci

Za vrijeme izvođenja, skupini se priključio i Apostolski vizitator u Međugorju, mons. Aldo Cavalli, koji im je zaželio dobrodošlicu, te dijeleći njihovu zabrinutost za obitelji koje su ostale u Ukrajini, uputio riječ potpore. Zahvalio je i njihovim domaćinima, pri tom napomenuvši da mi jako dobro znamo što znači rat i progonstvo. Na kraju se pomolio da se svi ratovi što prije okončaju i blagoslovio sve nazočne, nakon čega su novi prijatelji iz Ukrajine i Hercegovine nastavili svoje druženje do kasnih poslijepodnevnih sati.