MEĐUGORJE Proslavljena misa na Križevcu, pala i prosidba

Križevaca prosidba
hercegovina.info

Danas je u Međugorju povodom blagdana Uzvišenja svetog Križa, na brdu Križevac proslavljena sveta misa. Ovaj blagdan u župi Međugorje tradicionalno se obilježava prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe.

Križevaca prosidba

FOTO: Događajnica

Župljani, domaći hodočasnici, ali i oni sa svih strana svijeta uspeli su se do zavjetnog križa kojeg su župljani izgradili davne 1934. godine.

Svetu misu predvodio je mladi svećenik fra Ivan Hrkać. 

Križevaca prosidba

FOTO: Događajnica

"Braćo i sestre, ovo mjesto na kojem stojimo, sveto je mjesto. Ovo tlo je sveto iz više razloga. Glavni razlog za to je što je ovo Božji dar nama koji to nismo zaslužili po svojim djelima i riječima, ni po svom načinu života, ali je dar darovan da možemo primijeniti svoj život. Promijeniti svoja djela, svoje riječi i da možemo promijeniti svoje srce… Ovo mjesto svjedoči da Bog i dalje djeluje, da mijenja srca i da je i dalje Milosrdan te da voli čovjeka i želi mu dobro. Bog se nikada ne odmiče od čovjeka, nego se čovjek samo svojim grijesima i grješnim djelima odmiče od Gospodina. Zato je važno u našim životima čuvati zahvalnost i sjećanje na dobro…", kazao je između ostalog fra Ivan Hrkać u svojoj propovijedi.

Sjećanje na dobro i na današnji dan zauvijek će pamtiti i Zachariah Quiroz y Lilian Rivas hodočasnici iz Kalifornije.

Naime, Quiroz se upravo danas kod zavjetnog križa odlučio zaprositi svoju djevojku Lilian.

"Još prije hodošaća odlučio sam ju zaprositi, ali sam izabrao to uradit u Međugorju, ali nisam znao ni gdje ni koji dan hodočašća", rekao je Quiroz za Hercegovina.info.

Križevaca prosidba

Prijatelj naslutio.

"Prvi dan mi je jedan prijatelj rekao da trebam zaprosit curu, da ne čekam više i da to uradim u Međugorju, ne znajući da to već imam u planu", priča.

Prosidba po izlasku sunca.

"Molio sam da mi Gospa pomogne da se odlučim, pa sam se odlučio za Križevac. Jučer sam se dogovorio s liderom da sve snimi. Pitali smo našu vodičku Vlatku Radišić u koliko sati izlazi sunce da to bude baš tada, pa smo tako i namjestili", dodaje.

"Znak koji mi je potvrdio da treba biti na Križevcu je taj što sam sinoć na nagradnoj igri koju su vodiči hodočašća organizirali osvojio glavnu nagradu - Gospin kip", ispričao je ovaj budući mladoženja.

Prijatelj je bio vodič Michele Vasilj.

"Pričao sam nešto grupi i pogledao taj par i samo sam pitao jesu li vjenčani. Pitao sam zašto ju ne zaprosi, je li ga strah, on je odgovorio da nije. Pitao sam ga zašto ju ne bi zaprosio u Međugorju i naveo primjer grupe iz Napolija od tjedan dana ranije kad sam jednom paru rekao da se zaruče u Međugorju i posljednji dan hodočašća to se i dogodilo", priča.

"On je čak napisao sastav na dvije stranice što će joj reći i čim je počeo čitati ona je rekla da", dodaje uz smijeh.

"Nakon tog primjera, pružio sam mu i knjigu s Gospinim porukama i rekao da otvori i pročita bilo koju poruku. Poruka koju je slučajno izabrao govorila je o obitelji", zaključio je Vasilj.

Uistinu lijepa nedjelja u Međugorju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.