VIDEO  MEĐUGORJE PRAZNO ZBOG KORONE U ovo vrijeme ulice hercegovačkog svetišta bile su ispunjenje hodočasnicima

Međugorje
Facebook

Prvosvibanjski su praznici vrijeme kada je inače u Međugorje pristizao prvi val hodočasnika. Hercegovačko svetište Kraljice mira proteklih dana je sablazno prazno, puste su ulice, dućani, kafići i restorani, a ispred crkve svetog Jakova tek poneki vjernik.

“Okolnosti su takve kakve jesu i na te okolnosti mi ne možemo utjecati. Jedna vrlo neobična situacija za Međugorje koje je sinonim za masovna okupljanja vjernika, hodočasnika”, kazao je za RTV Herceg-Bosne voditelj ureda Turističke zajednice u Međugorju, Željko Vasilj.

U Međugorju sada nema vjerskog turizma od kojega se ovdje uglavnom živilo. Radnje su zatvorene, a gubici se zbrajaju.

"Ono što je nama svih ovih godina velika komparativna prednost ove godine se pokazuje kao jedan hendikep. Svima je poznato da mi živimo isključivo od stranih hodočasnika, jer preko 90 posto naših gostiju su strani hodočasnici. Onda je jednostavna matematika u ovakvim okolnostima koji su to problemi i koji će to gubici biti, ako ovakva situacija bude duže razdoblje”, ističe Vasilj i dodaje kako se nada da će korona-zakon Vlade FBiH malo ublažiti posljedice koronavirusa:

“Malo poduže čekamo na taj zakon, tkz. korona zakon koji će malo pomoći našim većim obrtima da zadrže ljude i da ih ne šalju na Zavod za zapošljavanje. To je mjera koja će trajati 2-3 mjeseca, u svakom slučaju je dobrodošla i nadam se da će koliko-toliko pripomoći ljudima da prebrode ovaj dio. Kako će se stvari dalje odvijati teško je predvidjeti”.

No, u odnosu na druga turistička sredstva Međugorje ima olakotnu okolnost što sezona traje i do polovice studenoga. Iako je i dalje sve itekako neizvjesno kao i brojni drugi nadaju se kako će se situacija sa koronavirusom što prije okončati, te kako bi već za godišnjicu Gospina ukazanja mogli pristizati i prvi hodočasnici.

Sadržaj se učitava...

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.