FOTO  MEĐUGORJE Desetci tisuća hodočasnika proslavili 40. godišnjicu

Međugorje, Međugorje, hodočasnici, godišnjica ukazanja
Hercegovina.info

Središnjim euharistijskim slavljem večeras u 19 sati svečano je proslavljena 40. obljetnica ukazanja u Međugorju. Desetci tisuća hodočasnika iz cijeloga svijeta kroz cijeli dan pristizalo je u Međugorje, a brojni su u ovom hercegovačkom mjestu već nekoliko dana.

Središnja sveta misa započela je procesijom više stotina svećenika s Gospinim kipom kroz narod pa sve do vanjskog oltara župne crkve svetog Jakova u Međugorju. Misu je predvodio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko. Na samom početku provincijal je okupljenima prenio pozdrave biskupa Henryka Hosera apostolskog vizitatora pape Franje za Međugorje, koji se nalazi u Poljskoj te se već neko vrijeme oporavlja od koronavirusa.

U samoj propovijedi provincijal Šteko je između ostalog rekao:

Međugorje

"Uistinu je u ovih 40 godina cijeli svijet mogao utvrditi djelovanje Božje milosti kod mnogih ljudi iz svih sfera života, zanimanja i dobi. Smatram stoga svojom dužnošću istaknuti primarnu ulogu koju je fenomen Međugorja odigrao na životnom i duhovnom putu mnogih kršćana, osobito onih koji su ovamo došli kao hodočasnici iz cijeloga svijeta, eto baš vama spomenutima. Hvala vama neumorni hodočasnici i voditelji hodočašća.

Evo 40 je godina milosnog događanja u Međugorju koje i danas po vama zrači svojim plodovima u najudaljenije krajeve svijeta. Nema zemlje u svijetu u kojoj se danas ne govori o Međugorju, nekoć malom i neznatnom mjestu ove naše kamenite Hercegovine, Brotnja. Nema zemlje u kojoj se ne govori o međugorskoj Gospi Kraljici mira. Iz ovog mjesta već četiri desetljeća rađaju se pozivi na molitvu, na sakramentalni život, pokoru i obraćenje za čovječanstvo", rekao je provincijal.

Na kraju svete mise okupljenima se zahvalio fra Marinko Šakota međugorski župnik. On je istaknuo kako je na svetoj misi nazočio rekordan broj svećenika, što se tiče svih dosadašnjih godišnjica, njih 358.

Međugorje

Veliki redovi bili su pred ispovjedaonicama, pa su svećenici vjernike ispovijedali uz samu crkvu svetog Jakova.

Molitveni program u Međugorju večeras se nastavlja, kao i svakog 25. u mjesecu. Odmah nakon mise bit će zajedničko klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, a zatim se nastavlja u tišini do 7 sati ujutro.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.