MAŠALA Prva cjepiva stigla u Sarajevsku zračnu luku

MAŠALA Prva cjepiva stigla u Sarajevsku zračnu luku
Shutterstock

Danas su u Međunarodnu zračnu luku Sarajevo pristigle prve doze cjepiva naručenih preko COVAX mehanizma koje  je Bosna i Hercegovina rezervirala i platila prije nekoliko mjeseci. Ministrica civilnih poslova, Ankica Gudeljević je u ime BiH preuzela cjepiva koja su već danas krenula do odredišta unutar BiH.

U jutarnjim satima je stiglo 24.000 doza rastvora natrijum klorida i 23.400 doza BioNTech/Pfizer cjepiva. U drugoj isporuci večeras će stići 26.400 doza AstraZeneca cjepiva koja su također naručena preko COVAX mehanizma, priopćilo je Ministarstvo.

U izaslanstvu, prilikom primopredaju cjepiva u Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo, su danas osim ministrice Gudeljević nazočili i Johann Sattler, veleposlanik EU u BiH, Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Rownak Khan, šefica predstavništva UNICEF-a u BiH, Fabio Scano, šef Ureda SZO za BiH i Matthew Field, veleposlanik Velike Britanije u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ceremoniji preuzimanja cjepiva ministrica Gudeljević se obratila stanovnicima BiH riječima: „Svjesna činjenice da zdravstveni djelatnici širom BiH rade već na izmaku snaga, da su mnoge profesije izložene najvećem riziku od zaraze,  želim  s vama podijeliti nadu da će davno plaćena cjepiva stići u najkraćem roku do krajnjih korisnika i da će se epidemiološka slika početi popravljati. Svima  želim snagu, strpljenje i da ostanete zdravi!“

Treba naglasiti da je Bosna i Hercegovina u odnosu na zemlje iz okružja, a koje su izvan EU, prva dobila doze cjepiva preko COVAX mehanizma.

Podsjećamo da je Minstarstvo civilnih poslova sukladno iskazanim potrebama entiteta i Brčko distrikta,  još u rujnu prošle godine naručilo 1.232.000 doza cjepiva, a kroz aktivnosti COVAX mehanizma. Iskazana je i potreba entiteta za  892.000 doza u okviru EU mehanizma nabave.  Sve neophodne aktivnosti za nabavu cjepiva je Ministarstvo obavilo blagovremeno i bez ikakvih nedostataka prema COVAX mehanizmu čemu svjedoče i pristigle doze cjepiva. Produženi rok čekanja na prve doze nije ovisio o ministarstvu civilnih polova nego raspoloživim količinama za države izvan EU, navodi se u priopćenju tog ministarstva.

 

Više informacija na www.mcp.gov.ba