MAŠALA Korona na izmaku, a respiratori proradili

MAŠALA Korona na izmaku, a respiratori proradili
Fena

Kineski respiratori koje je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nabavila putem tvrtke Srebrena malina verificirani su i pušteni u rad. Informaciju je za Faktor potvrdio v. d. direktora FUCZ-a Enes Memić.

"Sada mogu reći da smo okončali važan posao. Istina, moglo se sve to i ranije, ali je najvažnije da su respiratori u zdravstvenim ustanovama za koje su i nabavljeni i da su u upotrebi. Vidimo da se epidemiološka situacija komplicira", kazao je Memić za Faktor. Dodao je da je sa današnjim danom sva priča o tome da su respiratori neupotrebljivi "pala u vodu".

Kompletan posao uradila je tvrtka Verlab s kojom je FUCZ potpisao ugovor, nakon što je okončana natječajna procedura. Dan nakon potpisanog ugovora posao zakonske verifikacije je počeo.

Respiratori su ranije instalirani u zdravstvenim ustanovama u FBiH, ali se morala okončati procedura verifikacije kako bi bili pušteni u rad.

Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine ranije je Federalnoj upravi civilne zaštite na zahtjev za provjeru usaglašenosti ventilatora ACM812A Beijing Aerospace Changfeng Co., Ltd. Peking, Narodna republika Kina uputio odgovor:

"Specifikacije uređaja sa navedenom namjenom od proizvođača u kojoj je navedeno da se ovaj uređaj može koristiti prvenstveno kao stacioniran u prostorijama za intenzivnu njegu, operacijskim salama, te da može postati portabilan uređaj ukoliko se koristi sa bocom kisika (npr. vozila Hitne pomoći).

U tom dokumentu jasno su navedeni modovi rada koji uključuju invazivne i neinvazivne.