MANDIĆ Ne smijemo se opustiti i shvatiti olako ublažavanje mjera

Vjekoslav Mandić
Almir Razić / FENA

Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je jutros da građani ovog bh. entiteta trebaju ozbiljno shvatiti pandemiju koronavirusa i ne opuštati se nakon ublažavanja mjera zabrane.

On je u razgovoru sa Sanelom Dujković u Novom danu N1 televizije poručio da građani ni dalje trebaju biti oprezni.

''Treba shvatiti da se ne trebamo pustiti i ne shvatiti olako ovo ublažavanje mjera'', rekao je on.

Potom je dodao da je većina građana dosad poštovala preporuke i mjere i da se upravo zahvaljujući njihovoj odgovornosti zdravstveni sistem nije urušio.

''Nisu građani shvatili olako i većina je poštovala mjere i zahvaljujući njima nismo srušili zdravstveni sustav. Vidimo u svijetu da se događa - da umrle ne mogu stići sahraniti. Mi još uvijek čuvamo zdravstveni sustav'', naglasio je ministar Mandić.

Svi zdravstveni sustavi u ovim okolnostima pokazuju slabosti pa tako i sustav u FBiH, potcrtao je on.

''Nijedna zemlja nije bila spremna da dočeka ovako nešto. Zdravstveni sustav u jačim zemljama su pokazali svoje slabosti i tako i zdravstveni sustav u Federaciji, ali ja gledam njegove dobre strane i on je izvanredno odgovorio. Slabosti ćemo popraviti, ali ja sam zadovoljan i mislim da su svi odgovorili najbolje što smo mogli u ovako kriznoj situaciji'', rekao je Mandić.

Govoreći o prigovorima o lošem tretmanu pacijenata, Mandić je kazao da nije pismeni prigovor Ministarstvo nije dobilo.

''Svaki pacijent mora biti uslužen, iznenadila nas je korona i kadrove smo uglavnom angažirali na rješavanje ovih problema, ali pacijenti ne smiju trpiti, svi moraju dobiti zdravstvenu uslugu i za nešto drugo nema izgovora. Ja mislim da to još nitko nije uradio, da se ljudi maksimalno trude. Da li ima pojedinačnih propusta i odgovornosti? Pa naravno da ima, ali vrlo dobro se snalazimo'', dodao je.

O ukidanju policijskog sata u FBiH...

''Federalno ministarstvo zdravstvo nije donijelo preporuku i možda je trebalo naći neku drugu soluciju, ali mi nismo o tome raspravljali i mislim da je to trebalo postupno ublažavati. Federalna uprave civilne zaštite je donijela takvu mjeru, ali ja se nadam da su imali argumente'', istaknuo je on.