MALO BI FEŠTAO Nakon podržavanja rata i uništenja brojnih ukrajinskih crkvi, patrijarh Kiril poziva na prekid vatre za Božić

MALO BI FEŠTAO Nakon podržavanja rata i uništenja brojnih ukrajinskih crkvi, patrijarh Kiril poziva na prekid vatre za Božić

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril pozvao je na prekid vatre u Ukrajini tijekom razdoblja Božića koji se slavi po julijanskom kalendaru a obuhvaća 6. i 7. sijčeanj.

Patrijarh Kiril je u pisanoj izjavi pozvao na prekid vatre u Ukrajini tijekom Božića.

Naveo je da bi se primirje trebalo provesti od 6. siječnja u podne do uvečer 7. siječnja, kako bi pravoslavci mogli nazočiti svečanostima u crkvama.

U rujnu  je na misi izjavio da „žrtvovanje samog sebe za ispunjenje vojne dužnosti čisti od svih grijeha“, referirajući se pritom na odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji.

"Crkva shvaća da ako netko, vođen osjećajem dužnosti i snagom prisege koju je dao, umre dok izvršava svoju vojnu dužnost, onda ta osoba bez ikakve sumnje čini djelo koje je jednako žrtvovanju. Žrtvuje sebe za druge", rekao je Kiril. 

Dodao je da vjeruje da takva žrtva čisti od svih grijeha te da se crkva moli za one koji umiru u „raljama smrtonosne borbe“, kako je opisao rat u Ukrajini.