MAJSTORI 'SHRINKFLACIJE' Ledo je manje gramaže probao zakamuflirati redizajnom

Ledo zamrznuto povrće

Teško da bi se pojam shrinkflacije mogao prikazati na boljem primjeru od onoga koji je domaćim potrošačima ponudio Ledo.

Ledo zamrznuto povrće

Ledo je na tržištu prisutan sa svojim mješavinama povrća - kineska, carska, fitness, meksička mješavina, minestrone, povrće za juhu i mješavina za francusku salatu, koje su sve izgubile po 50 grama po paketu, a smanjena je čak i smrznuta pizza Capriciosa - ona sada umjesto 400 teži 330 grama.

Ledo zamrznuto povrće

Sve to svjedoči kako je Ledo smanjivanje gramaže proizvoda uzeo praktički kao svoju stratešku odrednicu kojom će većinu troška nastalog u inflaciji pokušati prebaciti na leđa potrošača. Stoga je Jutarnji proizvođača priupitao zašto su se odlučili na drastičan potez smanjivanja tako velikog broja proizvoda te boje li se da će im se takva praksa u konačnici odraziti na prodaju.

Ledo zamrznuto povrće

Iz Leda su rado odgovorili na pitanja, a opravdanja za smanjenja ambalaža prebacili na, između ostaloga, klimatske promjene, kao i nove trendove u kategoriji smrznute hrane.

"Razlozi za tu odluku su višestruki i kompleksni, od klimatskih promjena, koje sve značajnije utječu na količinu i kvalitetu ratarskih usjeva te ulova ribe; globalnog rasta cijena energenata, pa do svih ostalih geopolitičkih i ekonomskih kretanja na tržištu.

Svi ti faktori ostavili su posljedice na cjelokupno svjetsko gospodarstvo i lanac proizvodnje te distribuciju hrane, a samim time i na poslovanje kompanija koje izravno ovise o takvim događajima, poput Leda.

Ledo zamrznuto povrće

U slučaju smrznutog povrća i voća, posebno veliki utjecaj na cijenu ima cijena energenata, s obzirom na to da se ti proizvodi moraju, u neprekidnom lancu distribucije, čuvati smrznuti, kako bi sačuvali svoje visokonutritivne vrijednosti", poručili su iz te kompanije.

Na pitanje boje li se da će time odbiti dio potrošača te negativno utjecati na položaj brenda, no iz Leda poručuju kako su povjerenje potrošača gradili dugi niz godina.

"Vjerujemo da potrošači cijene Ledo kvalitetu te prepoznaju ulaganja koja svakodnevno poduzimamo u razvoj i unapređenje svojih proizvoda. Vjerujemo da će potrošači ostati vjerni našim brendovima, znajući kako im Ledo osigurava kvalitetu sukladno cijeni samih proizvoda", sigurni su u toj kompaniji.

Ipak, nije nevažno i matematički pokazati koliko ta vjernost košta Ledove potrošače.

Naime, paket od 600 grama crnog bakalara u veljači 2021. godine stajao je 61,99 kuna, odnosno 103,31 kunu za kilogram, a danas onaj od 400 grama košta 6,99 eura, odnosno 52,67 kuna, što znači da potrošač sada za kilogram iste ribe izdvaja 131,70 kuna po kilogramu - čak 32 posto više.

Može li to Ledo doista opravdati?