Mahire, brate, danas plačemo svi: Obitelj i kolege oprostili se od ubijenog policajca

mahir begić
Ovim riječima Aljoše Čampare, federalnog ministra unutarnjih poslova, u Sarajevu je danas počela komemoracija ubijenom pripadniku Federalne uprave policije (FUP) Mahiru Begiću.

Komemoracija, koja se održala u Domu policije, okupila je veliki broj Begićevih kolega, nadređenih, ali i članova porodice.

"Za sve ove godine njegovog rada u FUP-u njegovu predanost poslu najbolje ilustruje činjenica da je svake godine dobijao najviše ocjene za svoj rad. FUP je izgubio velikog čovjeka", kazao je Čampara.

Kratko se obratila i uplakana Mahirova majka Hasena koja je rekla da je Mahir 20 godina štitio sve nas, a onda je postao šehid...

Ensad Korman, zamjenik direktora FUP-a, kazao je kako je Mahir bio veliki čovjek, ljudina.

"Bio je i ostat će policajac će policajac kojeg ćemo se sjećati kao uvijek nasmijanog čovjeka. Uvijek je pomagao nesebično, bio je ljudska gromada i kolega koji je u ovom poslu i u najtežim trenucima vraćao osmijeh svima. Od 9. veljače kada smo saznali da je ubojica gnusno ubio Mahira Begića, svaki policajac radi dan i noć da nađemo ubojicu. Svi želimo da dođemo na Mahirov mezar i kažemo - uhvatili smo ga", rekao je Korman.

Mihret Rotić, predsjednik Upravnog odbora Sindikata službenika FMUP-a, počeo je svoj govor riječima "Mahire, brate": "Svojom pojavom ulijevao si svima sigurnost, čuvao si leđa nama svima na strelištu, na mjestu gdje ljudi ne smiju biti meta... Nažalost, ti si postao meta monstrumu kojeg ćemo uhvatiti i to ti obećavamo. Tvojim odlaskom u našim srcima će zauvijek ostati praznina.

Potom je govorio Mahirov kolega Almir Sunulahpašić koji je kazao da nam danas svima stoji teška muka na srcu, jer "ispraćamo na onaj svijet čovjeka koji je stao ispred monstruma i zločinca da kao najhrabriji čovjek".

"Naš Mahir je gnusno ubijen dok je obavljao svoju dužnost. Ostajemo nijemi pred ovom užasnom spoznajom da je mučki i hladnokrvno ubijen. Naš Mahir je bio kolega koji je spreman da odgovori na najzahtjevnije zadatke. Nikad se nije libio da ide prvi na zadatak. Svi koji su ga znali znaju ga kao čovjeka koji je iskazivao hrabrost, poštenje, i ljubav", rekao je Sunulahpašić.

Kolega s kojim je Begić radio više od 20 godina, Dževad Kišić, poručio je kako je Begić s ponosom nosio svoju uniformu: "Naš kolega Mahir je izgubio život na svirep način, a ubio ga je monstrum kojeg nije ni znao. Njegova smjena je završena, ali naša nije sve dok se ubojica ne pronađe."

Mahir Begić ubijen je u subotu, 9. veljače , na dužnosti dok je čuvao objekt FUP-a na lokalitetu Suhodol, kod Tarčina (mjesto kod Sarajeva). 

Radio Sarajevo