BiH Dvije godine od krvavog pohoda serijskog ubojice

Policijska potraga za Edinom Gačićem
Hercegovina.info

Dvije su godine prošle od krvavog pohoda serijskog ubojice Edina Gačića, za kojim je organizirana najveća poslijeratna policijska potraga i prebirao svaki centimetar prostora od Konjica prema Sarajevu. 

Federalna policija prisjetila se svoga kolege kojega je Gačić ubio na današnji dan.

"Danas, 09.02.2021. godine navršava se druga godišnjica od dana kada je mučki ubijen policijski službenik Federalne uprave policije Mahir Begić.

Izaslanstvo Federalne uprave policije, na čelu sa zamjenikom direktora, gospodinom Ensadom Kormanom, kao i izaslanstvom Federalnog ministarstva unutarnjih poslova i Sindikata službenika Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, su u znak sjećanja na Mahirovu hrabrost i požrtvovanost u obavljanju policijskih dužnosti položile cvijeće na spomen ploči u Centru za obuku Suhodol istoimenog naziva „Mahir Begić“.

Također je, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe, te na drugi prigodan način na mezarju „Lokve“ općina Hadžići odata počast, poginulom policijskom službeniku, Mahiru Begić, nakon čega je, zamjenik direktora Federalne uprave policije, gospodin Ensad Korman posjetio majku poginulog policijskog službenika", priopćio je FUP.

Podsjećamo, dana 9.2.2019. godine u mjestu Suhodol kod Tarčina, općina Hadžići, Edin Gačić je na veoma okrutan i podmukao način lišio života policijskog službenika Federalne uprave policije, Mahira Begića, koji je radio na redovnom osiguranju objekta Centra za obuku Suhodol, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje FUP-e.

Policijska potraga za Edinom Gačićem

Podsjetimo, Gačić je ubijen prilikom bijega od policije na širem lokalitetu naselja Lepenica. Za Gačićem su osam dana tragale sve policijske agencije. Na terenu je bilo skoro 1.200 policajaca. Krvavi pohod krenuo je 4. veljače kod Konjica, gdje je Gačić ubio Sauda Sultanića u trgovini koja se nalazi uz magistralnu cestu M-17, Konjic - Sarajevo. Pucao je u njega iz automatske puške i izbo ga nožem. Nakon toga se dao u bijeg.

Četiri dana kasnije na brutalan način ubio je policajca Begića koji je bio na osiguranju poligona za vježbanje u Suhodolu kod Tarčina. Ubojica se krio po šumama i vikendicama. Nakon što je bio okružen od više pripadnika specijalne policije, Gačić je zapucao u smjeru njih, te je lakše ranio jednog policajca. Službenici policije uzvratili su pucnjavom, te su ubili Gačića koji se u tom trenutku krio u zemunici napravljenoj od snijega. U ruci je imao pištolj ubijenog policajca.

Prema podacima MUP-a Sarajevske županije (SŽ), Gačić je planirao ubojstvo još nekoliko osoba kao jedan vid osvete prema ljudima koje je smatrao krivim za svoje 'probleme'. Edin Gačić je 2002. godine ubio svoju majku, za vrijeme dopusta. Služio je kaznu zatvora zbog ubojstva svog suborca (1999.), a dopust je iskoristio i za ubojstvo vlastite majke. Kaznu je izdržavao u Zenici i Bihaću.

Na slobodu je pušten u srpnju 2017., nakon odsluženja 15-godišnje kazne. Tada je, uprkos upozorenju direktora tog zavoda Edhema Veladžića da je riječ o 'bolesnoj osobi koja je spremna ponovno ubiti', pušten na slobodu.

Ubojica je živio u selu Brđani kod Konjica, odakle je i krenuo u krvavi pohod. Od Konjica do Sarajeva tada su uz magistralnu cestu M-17, te na drugim lokalitetima bili prisutni službenici policije na gotovo svakom koraku.