LUKAČ KATEGORIČAN Došli smo do novih informacija, slijede nova uhićenja

Dragan Lukač MUP RS

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač najavio je intenzivan rad na privođenju svih izvršitelja kaznenih djela i da kriminalci mogu očekivati da će policija doći po njih jer je došla do mnogih informacija.

"Raspakivanjem 'Sky' aplikacija dobili smo mnogo novih informacija. Dobili smo mnogo informacija od onih koje smo priveli. Bit će još mnogo drugih uhićenja i ovih dana radimo na tome. Svakodnevno privodimo sve veći broj kriminalaca koje kriminalistički obrađujemo i od njih dobivamo mnogo informacija koje će dovesti do novih uhićenja i do razotkrivanja kaznenih djela koja su do sada ostala neotkrivena iz prošlih godina", rekao je Lukač za RTRS.

Lukač je istaknuo da se grdno varaju ako misle da će zaustaviti policijke akcije prema njima.

On je naveo da su svi u MUP, ali i u Republici Srpskoj sa nevjericom dočekali vijest da je ubijen načelnik krim. policije u Prijedoru, napomenuvši da je i ranije bilo napada na policiju, ali da se to nije događalo na tako brutalan i gnusan način.

Lukač je istaknuo da je odgovor bio brz, adekvatan i žestok što se tiče MUP-a, te da kriminalci moraju shvatiti da policija radi na tome da otkrije njihova djela i da ih zatvori, prenosi Srna.

"Ovo je bio samo okidač da policija Republike Srpske krene da brže i jače radi na slučajevima, do sada nerazjašnjenim, i da ih spriječimo u izvršenju djela koja su planirali u budućnosti", istaknuo je Lukač.

On je dodao da policija Srpske nastavlja da se bori protiv svih vidova organiziranog kriminaliteta u suradnji sa drugim partnerskim agencijama u regiji i šire, razmjenjuje dosta informacija u suradnji sa Europolom i očekuje da se u potpunosti implementira suradnja sa Europolom, što smatra veoma značajnim.

Lukač je ponovio da nažalost u MUP-u postoji određen broj pripadnika koji daju informacije, surađuju sa kriminalcima, ali je istaknuo da takvi nemaju šta tražiti u policiji. "Svi koji su na bilo koji način imali veze sa kriminalcima bit će izbačeni i kazneno će odgovarati", kategoričan je ministar unutarnjih poslova.

Kada je riječ o većim ovlaštenjima policije, Lukač je pojasnio da se ranije prešlo na neke druge zakonske regulative, ali da se one moraju promijeniti jer je praksa pokazala da nisu efikasne, da se stvari moraju uskladiti sa našim potrebama.

On je dodao da će biti formirani timove koji trebaju dati rješenje šta treba promijeniti da bi policija i tužiteljstva mogli efikasnije raditi svoje poslove i nada se da to neće dugo trajati.

Lukač je istaknuo da se posljednjih godina mnogo radi na opremanju i obučavanju pripadnika MUP-a što se može vidjeti, ali je bitno i da policajci budu sami zadovoljni, a plaće su jedan od segmenata. On je dodao da predstoji rad na poboljšanju svih uvjeta rada i plaća policijskih službenika da bi mogli biti na niovu država u regiji.