LOVA ZA IZBORE LEGLA I što ćemo sad!?

Izbori
Izbori

Predsjednik Središnjeg izbornog povjrenstva (SIP) na današnjoj konferenciji za tisak potvrdio je da je uplaćeno 12.5 milijuna maraka, neophodnih za održavanje općih izbora.

"Obavještavam javnost da su sredstva za provedbu Općih izbora operativna i od jučer se nalaze na računu SIP-a. Želim se zahvaliti gospodinu Vjekoslavu Bevandi na brzom izvršenju odluke visokog predstavnika. Aktivnosti koje nisu mogle biti započete zbog nedostatka sredstava sada mogu biti započete Jedna od najzahtjevnijih aktivnosti su javne nabavke. Pokrenute su sve javne nabavke potrebne za provođenje Općih izbora. Dakle, ponovo su donesene tri odluke, koje su prethodno poništene, a odnose se na nabavku, tiskanje izbornog materijala i oglašavanje", rekao je Arnautović, prenosi Avaz. 

Odluka Christiana Smidta 

Pozvao je sve gospodarske subjekte da se prijave na javne nabavke koje SIP raspisuje. Predsjednik SIP-a se zahvalio visokom predstavniku Christianu Schmidtu zbog odluke da upotrijebi bonske ovlasti i donese odluku o financiranju izbora.

"Izražavam žaljenje što nadležni organi i pored niza apela nisu postupili u skladu sa svojim obavezama", rekao je Arnautović. Obavijestio je javnost i o tome da je završen postupak ovjere, da je ovjereno 90 političkih stranaka i 17 nezavisnih kandidata.

"U skladu sa odlukom o broju članova, 571 člana broje sva izborna povjerenstva - rekao je Arnautović, te dodao da još 12 članova nedostaje. U narednom razdoblju će se proboditi i obuke vezane za izborni proces.

"Do 14. lipnja do 16 sati teče rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija. Ranije je predstavljena aplikacija e-izbori koja je aktivna. Do sada je otvoreno 16.000 naloga iz inozemstva i u tijeku je njihova obrada. Od 14. lipnja pokrenut ćemo i newsletter koji će biti dostupan svima koji žele da se pretplate", rekao je Arnautović.

Podsjećamo, SIP je ranije raspisao izbore za 2. listopad. Vlado Rogić je upitan o nametnutim odlukama Schmidta i kakvo je njegovo stajalište, na što je odgovorio:

"Nakon nametanja ove odluke SIP radi u svom punom kapacitetu i poštujemo tu odluku kao i sve ranije koje su nametnute. Mi smo legalisti i ovdje ne iznosimo privatna stajališta. Politički subjekti ovih dana iznose privatna stajališta i njima se treba obratiti, naša stajališta se donose većinom glasova. Sredstva su operativna i naše je da te odluke provodimo", rekao je Rogić i dodao da je za pozdraviti dobijanje novca.

Ahmet Šantić, član SIP-a, je rekao da je SIP mjesec koji je iza nas pokušao kompenzirati na razne načine kako ne bi došlo do kašnjenja izbornog procesa.

"Naši uposlenici su radili sve poslove, neke koje nisu do sada. Jedna aktivnost koja nam se uvijek izmakne kontroli je slanje listića na adrese u inozemstvo. I kad je proračun redovno usvojen imamo tu određenih problema. Ići ćemo utvrđenom dinamikom i angažirati dodatno osoblje da što prije završimo sve aktivnosti. Navikli smo raditi pod stresnim uvjetima i bez novca, evo sad imamo novac. To nije naš novac, već novac poreznih obveznika - rekao je.