LOŠIJA STRANA PORODILIŠTA U BIH Davanje kuverti i neugodna iskustva

LOŠIJA STRANA PORODILIŠTA U BIH Davanje kuverti i neugodna iskustva
Ilustracija

Udruženje Baby Steps iz Sarajeva provodi aktivnu kampanju buđenja svijesti svih porodilja i članova njihovih obitelji u borbi protiv korupcije u porodilištima širom BiH. Putem anonimne ankete koju je sprovelo udruženje prikupljena su iskustva 2.713 porodilja. Rezultati istraživanja su pokazali da je 50 posto porodilja i članova njihove obitelji dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda.

Kroz anketu došlo se do mnogih specifičnih, vrlo osobnih iskustava. U skladu s danim odgovorima o iznosu novca došlo se do obračuna da je vrijednost poklona kojeg su porodilje ili članovi njenih obitelji dale medicinskom osoblju pri porodu, u prosjeku iznos od 141,65 KM. Dakle, pri porođaju se prosječno doktori i osoblje “časti” sa 141,65 KM., javlja N1.

Ukoliko uzmemo u obzir da je polovina porodilja (50 posto) u anketi potvrdila da su ona ili njeni članovi obitelji dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da se godišnje za “čašćenje” odnosno mito u porodilištima širom BiH izdvaja 2.124.772 KM!

Udruženje Baby Steps je pored istraživanja, i uzimanja odgovora od porodilja dio istraživanja proveo i kroz iskustva porodilja. Ova iskustva su iznimno važna kao svjedok jednom sistemskom problemu koje iziskuje napore svih nas da bi se stanje značajno popravilo. Svaka majka, svako dijete, svaka obitelj zaslužuje dostojanstven čin poroda, bolje uvjete u porodilištima, ljubaznije osoblje. Nijedna trudnica ne smije biti odvedena u situaciju da razmišlja što bi bilo ako bi dala kuvertu? Da li bi se prema njoj ponašali bolje? Da li bi dobila sve ono što joj zakonom pripada? Da li bi ishodi nekih poroda bili drugačiji?

Neka iskustva su izrazito bolna, a neke traume su i nakon godina koje su prošle još uvijek žive, neke rane nikad ne zacijele.

U priloženom videu poslušajte priču majke koja se porodila u Tuzli. Što ustvari činimo drugome ako mi sami pristajemo da dajemo mito? Jeste li se ikada zapitali da osim što je to kazneno djelo, mi ustvari uzimamo pravo nekoga drugoga? U ovom slučaju uzimamo pravo na život.

Sadržaj se učitava...

Priča je posebna po mnogo toga. Borba za život majke, i djeteta. Borba da se uđe u porođajnu salu jer je neko drugi tko nije u tom trenutku bio hitan slučaj zauzeo mjesto i mirno čekao svoj „plaćeni“ carski rez… Ne bi li porod trebao biti najljepši trenutak u životu svake majke? Možete li zamisliti kako izgleda porođaj kada vam govore da ćete možda umrijeti, ali da vas u salu ne mogu primiti?

Iz Baby Steps poručuju kako dijeljenjem iskustava svake od nas činimo da se ovakve stvari nikada nikome ne ponove. Da se borimo za svoja prava, i da svi skupa ustanemo protiv nepravde.