LJEPOTICA IMA I ZNANJE Krišto kaže da su se rukovodili njezinim iskustvom

Borjana Krišto
Borjana Krišto

Kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto gostovala je u Dnevniku RTV Herceg-Bosne. Krišto je govorila o svojoj kandidaturi, prioritetima, odnosu s Bošnjacima i izbornom zakonu. Na samom početku rekla je kako nije dvojila o prihvaćanju kandidature. 

"Ne bih željela govoriti o nekakvim dvojbama. Ono što je važno u ovom trenutku jest da sam ja kandidat po prvi put ispred HNS-a BiH, kao zajednički kandidat koga ima hrvatski narod u ovoj utakmici, za ovu poziciju članice Predsjedništva BiH. Oni su se rukovodili mojim znanjem, mojim iskustvom, političkim napose, u posljednjih 20 godina obnašajući razne dužnosti, od županije, razne Federacije do razine BiH. Ovu priliku koristim da se zahvalim. Ovo je jedna velika čast, ali istina i jedna velika odgovornost. Ja se nadam da ću učiniti sve ,da ono što jest nada političkih predstavnika i hrvatskog naroda kada je u pitanju BiH, da uradimo sve što je dobro za BiH, napose za poziciju hrvatskog naroda unutar BiH", kazala je.

Prioritet i dalje izmjena izbornog zakona.

"Ono u čemu vidim snagu je snaga hrvatskog naroda. Ja očekujem da ona uistinu bude snaga i da pokaže svoje jedinstvo i zajedništvo. Vjerujemo i zato smo išli s jedinstvenim kandidatom ispred HNS-a. Ono što je prioritet jeste da se promjeni izborni zakon, da BiH bude u principu onoga što nas očekuje kada je u pitanju izmjena izbornog zakona odnosno implementacija odluke Ustavnog suda BiH o legitimnog političkom predstavljanju na administrativno političkim razinama, odnosno u Predsjedništvu, Domovima naroda i naravno opredijeljeni na implementaciju presuda Suda za ljudska prava kako bi svim građanima BiH, a koji se ne osjećaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda imali zajamčena svoja individualna prava. To je nešto u fokusu i što je naša obveza od 14 prioriteta Europske komisije čemu svi trebamo težiti", rekla je Krišto.

Hrvati pružili ruku.

"Trebamo naravno svi raditi na dobrobit cijele BiH, svih njenih naroda i građana, a prije svega izgraditi odnose između Bošnjaka i Hrvata. Mislim da je slanjem jedne ovakve zajedničke poruke, kada je u pitanju i ova kandidatura, s naše strane pružena ruka. To je ono što je pretpostavka svemu onome što nas očekuje i što svi od nas očekuju unutar BiH, da stvorimo uvjete da BiH profunkcionira i kao pravna država. Danas u njoj vlada jedna opća i pravna neizvjesnost te nesigurnost. Stoga, moramo učiniti sve da riješimo sve stvari koje nas opterećuju, a onda da krenemo u iskorak u smislu vladavine prava i svega onoga što se temelji na tome. Moramo činiti sve da postignemo tu unutarnju političku stabilnost, da radimo na ekonomskim i gospodarskim reformama i svemu onome što će osigurati bolji život svih naroda i građana unutar BiH", dodala je.

Mora se uvažavati Daytonska BiH.

"Mi smo učinili prvi potez. Ja bih htjela reći da svi znamo što je bilo do sada, da su to stvari koje su opterećivali odnose unutar BiH, da su institucije BiH bile u raznim zastojima, pravili su se koraci nazad nekakvim političkim potezima, nepromišljenim. Ono što treba BiH je prije svega izgradnja dijaloga, povjerenja, međusobnog uvažavanja, uvažavanja BiH kakva je ona uspostavljena Daytonskim sporazumom, a ona je država tri konstitutivna naroda i Hrvata, Bošnjaka i Srba i drugih koji u njoj žive. Kada je u pitanju izgradnja tih odnosa, mislim da prvi korak moraju napraviti politički predstavnici. Mi smo s naše strane učinili sve da pružimo ruku. Očekujemo da nakon izbora uistinu napravimo iskorak koji nam je nužan i bitan za funkcioniranje BiH."

O dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH.

"Takvu situaciju smo imali do sada u nekoliko navrata. I ovaj mandat je bio obilježen tim da smo imali dva bošnjačka člana Predsjedništva. Vidjeli smo svi skupa gdje nas je to dovelo. Kada pogledate unatrag vidimo da su to sve stvari koje su se negativno odrazile. Možda su to bili nekakvi stvarni početci od čega je krenulo to da se usložnjavalo da se od strane političkih predstavnika iz bošnjačkog naroda, u smislu da treba i neke druge stvari raditi.  Mislim da je vrijeme da oni moraju shvatiti da je vrijeme da se s takvom politikom prestane. Ja razgovaram i s predstavnicima bošnjačkog naroda. Puno njih ne misli i ne vjeruje da su to dobri odnosi za BiH. Mi moramo izgrađivati BiH kao mjesto suživota , dijaloga, ali i istinskog, i po mjeri onoga kako je BiH ustrojena. Ona je domovina Hrvata, Bošnjaka, Srba, a tako i drugih građana. Zbog toga smo išli s jedinstvenim kandidatom jer u ovakvoj situaciji nemamo pravo na politički pluralizam", kazala je Krišto između ostalog.

Cijelo gostovanje Borjane Krišto u Dnevniku RTV Herceg-Bosne pogledajte u videozapisu.

Sadržaj se učitava...