Lagumdžiju 'pokušali otrovati' u zgradi javne TV?!

Zlatko Lagumdžija

... bolnici gdje je smješten u četvrtak navečer, potvrdila je u petak ujutro glasnogovornica Kliničkog centra u Sarajevu Biljana Jandrić.'Napravljena je kompletna dijagnostika i svi vitalni parametri su stabilni', kazala je Jandrić, dodajući kako bi Lagumdžija tijekom dana trebao biti pušten iz bolnice.

Lagumdžija je hospitaliziran nakon što mu je u četvrtak navečer pozlilo u studiju TV Federacije BiH (FTV) gdje je govorio o sporazumu o programskoj suradnji koji su dan ranije postigli SDP i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Lagumdžija je bio suočen s nizom oštrih pitanja voditeljice Antonije Avram koji su bili na tragu burnih kritika sporazuma SNSD-a i SDP-a što su se mogle čuti u javnosti.

'Mogu li ja dobiti čašu vode', upitao je iznenada Lagumdžija nakon tridesetak minuta burne rasprave s voditeljicom da bi nakon toga ustao i nestao iz vidokruga kamere pa voditeljici nije preostalo ništa drugo nego da odjavi intervju 'zbog izvanrednih okolnosti'.

Dnevni avaz kojega vodi Fahrudin Radončić, Lagumdžijin politički saveznik, u petak je optužio FTV za zdravstvene poteškoće šefa socijaldemokrata, sugerirajući čak kako su ga u zgradi javne televizije - pokušali otrovati. Taj list tvrdi kako je 'kompletan radio-televizijski servis u BiH u rukama radikala Stranke demokratske akcije (SDA)'.

Prije nego što mu je pozlilo, Lagumdžija je u četvrtak navečer kazao kako je zaprepašten lavinom kritika upućenih na račun sporazuma SDP-SNSD koji bi trebao poslužiti kao osnova i za uspostavu nove vladajuće koalicije u zemlji u kojoj bi sudjelovali i HDZ BiH, HDZ 1990, Radončićev Savez za bolju budućnost (SBB) te Srpska demokratska stranka (SDS) dok bi SDA definitivno prešla u oporbu.

Lagumdžija tvrdi kako je riječ o mjerama koje bi trebale potaknuti gospodarstvo te ojačati državu i njezin politički sustav, a takvim smatra i prijedloge da tužitelje ubuduće umjesto neovisnog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) biraju parlamenti, odnosno da se izmjenama izbornog zakona ukinu otvorene kandidatske liste i uvedu zatvorene pa bi glasači mogli odlučivati samo o strankama, a ne i o svakom od njihovih kandidata pojedinačno.

Unatoč kritikama, sporazum Lagumdžija-Dodik načelno su poduprle i sve druge stranke koje bi trebale biti u novoj vladajućoj većini pa se sljedeći tjedan očekuje njihov zajednički sastanak na kojemu bi i formalno prihvatili ovaj dokument kao plan djelovanja do izbora 2014. godine.

Kritike sporazuma stigle su u međuvremenu iz SDA i brojnih drugih stranaka, Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), Suda BiH, Helsinškog komiteta BiH, ali i od nekih predstavnika međunarodne zajednice, piše tportal.hr.