"KRVAVA MARKA" Novi opasni izazov kod naših učenika

TikTok, izazov, učenici, krvava marka
Hercegovina.info

Kada čitamo o dječjim samoozljeđivanjima negdje na zapadu, pomislimo kako je to daleko od nas. Kada čujemo da se u Beogradu, dječak ubio zbog 'challenge' opet kažemo kako je to daleko. A nije. Događa se tu, u susjedstvu. Internet je dostupan svima i sve nam je za vratom. Ovih dana su aktualni slučajevi iz Gacka, kada su prosvjetni radnici uočili ozljede na učenicima šestog razreda. Uzrok je tzv. 'krvava marka', a posljedice su krvave ruke.

U razgovoru s ravnateljem Osnovne škole 'Sveti Sava' u Gacku Nikolom Milinkovićem, može se zaključiti da ovo nije bezazlen problem i da se u rješenje moraju uključiti i obitelji i škola.

"Nažalost, naši učenici su pod velikom pritiskom. Zahvaljujući aplikaciji Tik-tok i blogerima koje djeca prate, mi sada imamo veliki problem. Razni Influenceri ili jednostavno ljudi s nekim lošim namjerama su se uvukli među mlađu populaciju i ovo sada mora stati. Mi u ovo imamo uvid već nekih sedam dana, ali smo tek iznijeli u javnost, jer nam je trebalo vremena da točno utvrdimo o čemu se radi", kaže Milinković za Hercegovina.info.

TikTok,izazov,učenici,krvava marka

Milinković ne krije zabrinutost zbog situacije koja se uvukla u školske klupe. Učenici šestog razreda nisu usamljen slučaj u gatačkoj školi i to je ono sto je ovu ustanovu "diglo na noge".

"Jedan od naših kolega je kod učenika šestog razreda uočio ozljede na rukama. Obavijestio je psihološko-pedagošku službu koje su utvrdile da iste ozljede imaju i učenici starijih razreda i da je to posljedica izazova na 'Tik-toku'. Isti dan smo obavijestili roditelje, da ih upoznamo s aplikacijom i ružnim sadržajem koji se djeci prikazuje", nastavlja Milinković.

Učenici ne vide problem, simpatično im je i sretni su što su ispunili izazov. Nesvjesni opasnosti koja ih vreba, olako prihvaćaju svaki novi zadatak, a svjedoci smo da se neki od njih i tragično završavaju. Nameće se pitanje, tko je prvi odgovoran za ovakvo ponašanje?

Psihologinja Marina Tadić smatra da, kao i u svemu, obitelj mora više biti upućena u živote svojih mališana.

"Ako roditelji ne vode računa o vremenu i sadržaju koje dijete provodi na društvenim mrežama, sadržaj koji će oni pratit će sigurno utjecati na ponašanje djeteta u stvarnom životu. Ukoliko je sadržaj negativan, ne treba nas iznenaditi ako se dijete počne slično ponašati. Iz tog razloga, roditelji bi što više trebali kontrolirati sadržaje koje dijete prati i ovisno od stanja djeteta reagirati i ako je potrebno, potražiti stručnu pomoć", jasna je Tadić.

TikTok,izazov,učenici,krvava marka

Ona navodi da se ovakvi sadržaji ne mogu tretirati kao sektaški, već kao manipulaciju onoga čiji se sadržaj kopira. Ograničavanje korištenja interneta nije rješenje. Danas je postao dio svakodnevice i teško je zamisliti život bez njega.

"Činjenica je da je internet danas neophodan, kako u privatnom, tako i u poslovnom životu. Svjedoci smo da se, zbog pandemije, i nastava odvijala putem interneta. Međutim, kako sve ima dobre i loše strane, tako i vrijeme provedeno na internetu može biti korisno i obrnuto. Iz tog razloga, ako primijetimo loš utjecaj mreža na djecu, trebamo reagirati. Razgovor i povjerenje su ključni. Zato treba često djecu poticati da se vrijeme na internetu može kvalitetnije provesti. Da ima zanimljivih informacija iz općeg znanja i kulture i da će im tako biti lakše savladati školsko gradivo i steći bogatije znanje".

Zbog svakodnevne borbe roditelja za zaradom, često su najmlađi najzapostavljeniji. Pitanje jesu li im društvene mreže utjeha, a Influenceri prijatelji i uzori, mora navesti i obitelj i cjelokupno društvo da se zapita. Udariti na djecu kao najosjetljiviju kategoriju društva je udar na cijelo društvo. Ovo nije bio prvi slučaj. A ako se nešto pod hitno ne poduzme, neće biti ni posljednji. Zato svatko treba djelovati u svojoj domeni i rezultat će brzo biti vidljiv. Jaki smo, koliko je jaka naša najslabija karika.