KRŠENJE PRAVILA STRUKE Ubijeni anđeli na naslovnicama nekih medija

Franjo Topić, mediji, Vlada HNŽ, transfer, djeca, tragedija, Hrvatska, HRT, sloboda medija, HND , Andrej Plenković, vijesti, transfer medijima
Ilustracija

Upravni odbor Udruge BH novinari javno zahtijeva od medija u Bosni i Hercegovini striktno poštivanje profesonalnih standarda i novinarske etike, kao i zaštitu prava djece i privatnost obitelji, prilikom izvještavanja o tragičnom ubojstvu troje djece u Zagrebu.

Nedopustivo je i protivno kodeksima novinarske etike za elektronske, tiskane i online medije u BiH objavljivati fotografije djece, kršiti pravo na privatnost i dostojanstvo obitelji nastradalih, te izvješća bazirati na pretpostavkama, nepouzdanim i neslužbenim izvorima ili nagađajima u vezi sa okolnostima u kojima je počinjeno to kazneno djelo.   

Upravni odbor BH novinara podsjeća urednike i novinare bh. medija da se etičkim kodeksom nalaže medijima da prilikom izvještavanja javnosti moraju "odražavati etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima". Također, mediji se pozivaju da "izbjegavaju uplitanja u nečiji privanti život" kada to nije u interesu javnosti, te da o osobnim tragedijama, temama i ličnostima povezanim sa njima "izvještavaju diskretno i sa suosjećanjem". 

UO BH novinara smatra nedopustivim kršenje prava djece  - žrtava ovog zločina, kao i to da se o samom činu i okolnostima počinjenja  izvještava sa detaljima koji nisu u interesu javnosti, a pogotovu nisu u interesu maloljetnih žrtava, njihove majke i cjelokupne obitelji.  

"Još jednom podsjećamo kako medijima nije dozvoljeno "identificirati djecu mladu od 18 godina kada su žrtve kaznenih djela". Ovakvo postupanje ne predstavlja samo kršenje moralnih principa novinarstva, već je istovremeno i kazneno djelo i kršenje Konvencije o pravima djeteta", ističe se u priopćenju UO BH novinara.

Upravni odbor BH novinara će obavijestiti Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) i Vijeće za tiskane i online medije u BiH (VZŠ) o kršenjima kodeksa u izvještavanju medija o ovom tragičnom zločinu, te pozvati ih na korištenje mjera iz njihove nadležnosti prema svim medijima u BiH koji su prekršili profesionalna pravila.