VIDEO  KRIZA Migranti zapeli između dva entiteta na "ničijoj zemlji"

migranti, migrantska kriza

Ilegalni migranti kojima vlasti Unsko-sanske županije na krajnjem sjeverozapadu BiH ne dopuštaju više ulazak, a entitet Republika Srpska ne dopušta zadržavanje na svom teritoriju, nalaze se od ponedjeljka na ‘ničijoj zemlji’ u međuprostoru između dva entiteta.

Kako je izvijestila Bosanskohercegovačka državna televizija (BHRT), policija Unsko-sanske županije kontrolira sve prilaze ne dopuštajući ulazak migranata koji međutim neprestanu pristižu s područja Republike Srpske.

Sadržaj se učitava...


Policija je jutros spriječila i blokadu puta koju je pokušala izvesti skupina od 30-ak migranata prosvjedujući što ne mogu ući na područje Unsko-sanske županije.

Istodobno vlasti Republike Srpske ne dopuštaju zadržavanje ilegalnih migranata koji ulaze u BiH na svom teritoriju te ih prevoze do međuentitetske granice s Federacijom BiH na području Unsko-sanske županije otkuda oni pokušavaju ući u Republiku Hrvatsku i nastaviti dalje prema drugim zemljama Europske unije.

Tako se 50-tak migranata našlo na svojevrsnoj ničijoj zemlji između dva entiteta i bez smještaja. Njima je hranu tijekom dana osigurao Crveni križ. Dio migranata, kako navode mediji, skriva se u obližnjim šumama.

Tijekom dana su iz Bihaća, koji je administrativno središte Unsko-sanske županije, dovezena dva autobusa migranata na ovaj međuprostor između dva entiteta.

Na području Unsko-sanske županije nalazi se 10.000 migranata zbog čega su tamošnje vlasti zabranili novi priljev strahujući da bi moglo doći do potpune sigurnosne i humanitarne krize.