KRIŠTO SE VRAĆA IZ NJEMAČKE Livnjak koji je ubacio kamenčiće u dvorište najljepše kandidatkinje sada ima novi plan

Frano i Branka Krišto
Privatni album

Mladog Livnjaka Franu Krištu javnost je upoznala nakon što je, revoltiran objavom da je Udruga Hrvatska žena Livno dobila 100 tisuća maraka, prije pet godina bacio kamenčić u dvorište Borjane Krišto. Na čelu te udruge bila je Borjanina nevjesta, a ista je nakon pritiska medija vratila novce u proračun. Frano, za čije roditelje nije bilo posla te su potegli u Njemačku, bio je revoltiran.  

Mladog studenta, koji je nastupio nepromišljeno uhićivali su potom kao Osamu bin Ladena, skoro mu razvalili vrata obiteljske kuće. Pitali smo ga da se prisjeti tih trenutaka. 

“Iskreno, ne želim se niti prisjećati te priče, to neka ide njoj na dušu. Ja sam se za svoj čin ispričao i, budući da me vjera tako uči, sve oprostio, ali mi ponos i dostojanstvo ne dopuštaju da zaboravim sve ono ružno što se dogodilo nakon”, kaže mladi Krišto koji planira povratak u domovinu, a politički se aktivirao u HRS-u, te je na listi te stranke na izborima u listopadu.

Nakon kamenčića, Frano je trbuhom za kruhom, sa suprugom Brankom krenuo za roditeljima u Njemačku. Tamo je postao i otac, a otkako je postao otac domovina ga više vuče. 

“Za mene se ta priča završila odlaskom u Njemačku gdje sam započeo potpuno novi život sa svojom suprugom i nisam kasnije ni razmišljao previše o tome jer sam bio koncentriran na neke druge stvari”, priča Frano. 

Tuđina puni novčanike, no domovina srce. Frano bi se vratio, barem tako ima viziju i plan. 

“Apsolutno da. Mogu reći da to ponajviše želim napraviti zbog svoga djeteta, ali i vlastitog duševnog mira. Supruga i ja imamo nekoliko poslovnih ideja iz područja turizma i ugostiteljstva, te se nadamo da ćemo te ideje uspjeti provesti u djelo i od toga moći lijepo živjeti svoji na svome”, kaže mladi Livnjak.

Brojne su prednosti zivota u Njemačkoj, no u podsvijesti uvijek BiH.

“Prednosti života u Njemačkoj su brojne, pogotovo ukoliko ste materijalni tip čovjeka, pa su vam brojne stvari dostupnije nego kod nas. Tako je primjerice lakše doći do toga da si priuštite lijep automobil, garderobu, putovanje, odmor I td. Poslovi se pronalaze s lakoćom, a uz to možete raditi i dodatni posao tzv. nebenjob koji se ne oporezuje, tako da možete skupiti i nešto ušteđevine. Ukoliko izgubite posao država preuzima brigu o vama i uvjeren sam da u Njemačkoj ne postoji toliko egzistencijalnih problema kao u BiH. Mogao bi satima pisati o prednostima, ali isto tako danima bi mogao pisati o nedostatcima života u Njemačkoj. Naravno da je BiH, a u mom slučaju konkretno Livno stalno u podsvijesti, upravo zbog toga što imamo sve komparativne prednosti na našoj strani, ali očito dosada nismo imali pameti, volje, a nažalost niti vizije od koje sve kreće. Siguran sam da će se to uskoro promijeniti jer stiže generacija povratka koja je pozvana obnoviti i modernizirati BiH. Naši očevi su započeli posao, na nama je da ga završimo”, optimističan je Frano. 

Pozivan je u mnoge stranke, angažman je odbijao, sve do sada.

“Uvijek se volim našaliti i reći kako me na prošlim izborima jedino HDZ i SDA nisu zvali da budem njihov kandidat, ali valjda je jasno zašto. Što se tiče HRS-a mogu reći da zadnjih nekoliko godina pratim njihov rad i jasno je da je HRS stasao kao jedina opozicijska stranka u bh. Hrvata. Pored toga srž stranke čine uglavnom mladi, obrazovani ljudi koji misle svojom glavom, spremni su na žrtvu i imaju viziju kojim putem povesti Hrvatski narod u BiH”, mišljenja je on. 

Podsjetimo, Udruga Hrvatska žena Livno dobila je 2017. od Vijeća ministara 100 tisuća maraka. Predsjednica udruge tada je bila Tihana Krželj, tada zastupnica HDZ-a BiH u Skupštini Hercegbosanske-županije, a nevjesta Borjane Krišto. 

Krišto je kandidatkinja za Predsjedništvo BiH, a Dragan Čović je izjavio da je ona ‘najljepše i najpametnije biće i najbolje što mogu ponuditi’.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.