KRIPTOVALUTE Sve više građana BiH zainteresirano za digitalni novac

Bitcoin ilustracija
Ilustracija

Kriptovalute postaju predmet zanimanja sve većeg broja ljudi što potvrđuju i podaci prve kripto mjenjačnice u BiH koja je objavila da broj korisnika mjenjačnice eksponencijalno raste proteklih mjeseci.

 „Trenutno imamo 2.500 registriranih korisnika, s tim da u posljednjih par mjeseci imamo eksponencijali rast novih korisnika kako zbog uvođenja novih usluga na našu platformu tako i zbog rasta cijena digitalne imovine ili kriptovaluta“, istaknuo je Boris Majstorović, direktor i suosnivač BCX kripto mjenjačnice.  

Najpopularnije dvije kriptovalute u BiH i svijetu su Bitcoin i Ethereum. Ove dvije kriptovalute čine 83% tržišne kapitalizacije cijelog kripto tržišta.

 „U zadnje vrijeme na našoj aplikaciji nešto više se trguje valutom Ethereum. Budući da veliki broj stanovnika Bosne i Hercegovine „rudari“ taj koin, s vremena na vrijeme korisnici žele da unovče u konvertibilnu marku kako bi realizirali svoj profit.“, istkli su u BCX-u.

Putem kripto mjenjačnice trguje se sa šest kriptovaluta: BTC - Bitcoin, ETH - Ethereum, LTC - Litecoin, BCH - Bitcoin Cash, XMR - Monero i ZEC – Zcash.

Koliko dugo klijenti čekaju da bi ostvarili određenu zaradu?

„Nekada je potrebno mnogo vremena, a nekada u tijeku samo jednog dana klijent može ostvariti ogromnu zarada. Jedan primjer 13. ožujka 2020. kad je pandemija COVID-19 uzela maha u cjelom svijetu, jedan Bitcoin je tog dana u jednom trnutku vrijedio „samo“ 3.550 dolara, danas Bitcoin ima vrijednost od 39.000 dolara. Korisnik koje je kupio jedan Bitcoin 13. ožujka i danas prodao, ostvario je zaradu od 998,59 posto“,