Kriminal u gradskoj upravi, računalna oprema 3 do 5 puta preplaćena

Banja luka, računalna oprema, gradska uprava
Infoveza

Iako je nova gradska administracija u Banja Luci prije izbora obećavala da će javno prikazivati svaki račun veći od 500 KM, to do sada nije urađeno. Jedan od razloga bi se mogao tražiti i u činjenici da su upravo javne nabavke glavni instrument putem kojeg se izvlači novac iz kasa institucija.

Tako je u pregovaračkom postupku bez objavljivanja obavještenja o nabavci (Nabavka računarske i druge opreme za potrebe masovne vakcinacije stanovništva), potpisanom 8.4.2021. godine, tvrtki ALF-OM za opremu plaćeno višestruko više od tržišne, realne cijene. Ukupna vrijednost nabavke iznosila je 126.766 KM.

Šta je grad nabavljao za potrebe cjepnog centra? 

Gradska uprava najvećeg grada Srpske je od poduzeća ALF-OM, između ostalog, nabavila printere brzine printanja 34 ppm i brzine procesora 350 Mhz za 715 KM po komadu (BEZ PDV-a), odnosno, ako računamo i PDV, oko 850 KM po komadu. Nabavljeno je 25 ovih printera ukupne vrijednosti blizu 18 000 KM bez PDV-a. 

Jednostavnom pretragom na internetu, možemo se uvjeriti kako je realna nabavna vrijednost navedenih printera 235 KM po printeru, a na slici možete vidjeti prijemnicu po kojoj je jedna od tvrtki koja se bavi prodajom računalne opreme, od kćerke tvrtke ALF-OM „Digiteh“ kupila identičan printer marke „Brother“ kao i gradska uprava.

Banja luka,računalna oprema,gradska uprava

Banja luka,računalna oprema,gradska uprava


Jasno je da se prilikom nabavke navedenih printera mogao dobiti i popust na količinu, ali umjesto popusta, cijena je skoro četiri puta napuhana.

Nešto slično je urađeno i s laptopima, gdje su se iz gradske uprave „isprsili“ i i kupili 20 laptopa, plativši ih 2 500 KM po komadu s PDV-om. Iz nabavke je precizirano da se traži laptop koji ima Ryzen 5 procesor 3500U, veličine 15.6’’, RAM-a 8 GB i memorije 512 GB, s instaliranim Windows 10 OS i garancijom od godinu dana.

Istraživački tim Infoveze je otišao u centar za cijepljenje da provjeri koje je točno laptope kupila gradska uprava. Uvjerili su se da se u centru nalazi devet polovnih desktop računla (koji nisu bili predmet nabavke).

Banja luka,računalna oprema,gradska uprava

Pored tih računara, vidjeli smo i nove laptope, marke Acer, s performansama navedenim u nabavci. Ipak, nije ih bilo 20, nego svega 14, pa se postavlja pitanje gdje je ostalih šest laptopa završilo?

Međutim, to nije sve. Nabavna maloprodajna cijena jednog navedenog Acerovog laptopa iznosi svega 1099 KM s PDV-om, što će reći dva i pol puta jeftinije od iznosa koje je platila gradska uprava.

U to uvjerava i dopis koji je poslan tvrtki ORSA.

„Cijena ovog laptopa je 1099 KM. Aktualnu ponudu možete pogledati na linku: https://www.laptopi.ba/kategorija“, poručili su iz ORSA-e.

Kao što možete vidjeti na slici, slični laptopi identičnih navedenih performansi, ali druge marke proizvođača, se u maloprodaji mogu kupiti i za 1.149 KM, s PDV-om. Jasno je da se i ovdje, kao i u prethodnom slučaju, mogao dobiti popust na količinu.

Banja luka,računalna oprema,gradska uprava

Ukupna vrijednost nabavke navedenih laptopa s PDV-om je iznosila 50 000 KM. 

Međutim, tu nije kraj. Predmetnom nabavkom je nabavljeno ukupno još 15-ak računala, a gdje se isti nalaze to nije poznato. Poznato je da je od tih 15, njih pet plaćeno nevjerojatnih 4 500 KM po komadu! Bahaćenje se nastavilo, pa je grad Banja Luka od ALF-OM-a nabavio i jedan laserski printer i skener vrijednosti 3 500 KM s PDV-om!


Novinari Infoveze otišli su do ALF-OM-a i upitali za cijene laserskih printera i skenera, a radnici u tvrtki su rekli da se cijene kreću od 600-1900 KM po komadu, pa ostaje nejasno kako ih je gradska uprava platila u najmanju ruku duplo više!
 
Novinari su željeli provjeriti je li u razdoblju ožujak - travanj zbog pandemije koronavirusa došlo do određenih korekcija u cijenama računala i računalske opreme, pa su stoga kontaktirali Republički zavod za statistiku, odakle je poručeno da je saldo u ožujku i travnju jednak nuli, odnosno da se cijene nisu mijenjale.

„U vezi Vašeg upita od 28. svibnja 2021. godine, u kojem pitate za cijene računara i računalske opreme u ožujku i travnju tekuće godine, obavještavamo vas da Zavod, u okviru uzorka potrošačkih cijena, iz kategorije računalska oprema prati cijene za osobno računalo i laptop, a koje su predmet krajnje potrošnje domaćinstava. Cijene se prikupljaju u više gradova Republike Srpske i iz više prodajnih mjesta, specijaliziranih za prodaju računalne opreme“, naveli su iz Zavoda i pojasnili da nije došlo do značajnih korekcija cijena.

Direktori IT tvrtki nisu bili voljni komentirati navedeni slučaj, obrazlažući to strahom od potencijalnog uzvraćanja. Jednu izjavu dao je sugovornik koji je želio ostati anoniman.

Radi se o izuzetno ozbiljnom kriminalu i zloupotrebi položaja, a vjerojatno i drugim kaznenim djelima, ali ja nisam ekspert za te stvari. Od kada radim, a radim već 25 godina u IT sektoru, nisam vidio ovako nešto. Cijene su podizane najmanje četiri puta od maloprodajnih, a inače u takvim situacijama cijena treba biti najniža na području Republike Srpske ili BiH, a čak i niža zato što se radi o većim količinama i momentalnom gotovinskom plaćanju“, rekao je sugovornik.

Kontaktirana je i gradska uprava međutim, do dana današnjeg odgovor nije dala.

„Povodom Vaših pitanja upućenih dana 25.5.2021. godine, obavještavamo Vas da smo zatražili informacije od strane nadležnih organizacijskih jedinica te ćemo Vam iste, po prijemu, dostaviti“, poručili su iz gradske uprave, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta, odgovor, nije stigao.

Prema pisanju portala Žurnal, SIPA je 12. siječnja 2012. godine zaplijenila 2.072 krivotvorena tonera, koje je pronašla pretresom tvrtke “ALF-OM”. Tržišna vrijednost pronađenih tonera u maloprodaji tada je iznosila između 200.000 i 250.000 KM. Tadašnji vlasnik tvrtke „ALF-OM“ Bogdan Suvajac kazneno je gonjen zbog krivotvorenja toner kaseta najvećeg proizvođača HP-a. Odgovorna osoba u tvrki više nije Bogdan Suvajac, nego Ivanka Suvajac.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.