KREĆE SEZONA Sarajevske planine otvorile skijališta, provjerili smo kada će Kupres i Blidinje

skijanje, Kupres, Blidinje

Bjelašnica i Jahorina iskoristili su prvi snijeg kako bi ovog tjedna otvorili skijašku sezonu na svojim stazama. Više od pola metra snijega omogućilo je pokretanje ski liftova, te su skijaši još jučer krenuli sa skijanjem na Bjelašnici, dok su na Jahorini to u mogućnosti od danas. Mi smo pak provjerili kada sa skijaškom sezonom kreću na Kupresu i Blidinju.

Na Kupresu se otvaranju sezone nadaju sredinom ovog mjeseca.

"Otvaranje skijaške sezone mi smo planirali za 18. prosinca. Tada bi trebali otvoriti skijalište, ali i sve prateće objekte. Službenog otvaranje neće biti iz epidemioloških razloga. Mi ćemo agencijama koje nas prate objaviti otvaranje, kao i na našim stranicama", kaže za Hercegovina.info Zvonko Bagarić direktor ŠRC Čajuša - Kupres.

Čeka se povoljnije vrijeme za proizvodnju snijega.

"Snijega ima nekih 20 centimetara na stazama. Mi smo staze 'popeglali' i pripremili topove za proizvodnju snijega. Još uvijek je nismo pustili s obzirom na oscilacije temperatura. Imali smo minus 9 stupnjeva, pa sutradan oko ništice, a danas već 2 stupnja. Kada se stvore uvjeti za proizvodnju mi ćemo napuniti staze. Smatramo da će nas do 18. prosinca vrijeme za to i poslužiti", ističe Bagarić.

Što se pak rezervacija tiče kaže:

"Već tradicionalno organiziramo doček Nove godine. Tako će biti i ove godine, u onim mjerama u kojima to stožeri preporučuju. Držat ćemo se toga. Rezervacije već idu, ali i za skijanje. Posebno se rezervira u vrijeme školskih raspusta. Oni koji godinama već skijaju oni si rezerviraju svoje termine", dodaje.

Očekuje se bolja sezona u odnosu na prošlu.

"Kod nas prevladavaju gosti od Zadra do Dubrovnika, odnosno Dalmacija, a prošle godine su granice bile zatvorene. Ove godine ljudi su se dosta cijepili i imaju mogućnost lakšeg prelaska granica. Što će se dogoditi to ćemo još vidjeti. Svakim danom se donose neke nove mjere, no mi očekujemo bolju godinu nego je to bila prošla", kazao je Bagarić.

Na Blidinje bi skijaši na staze trebali još i ranije, već za nekoliko dana.

skijanje,Kupres,Blidinje

"Što se tiče otvaranja mi ćemo dati sve od sebe da staze otvorimo u subotu, ukoliko će nam to vremenski uvjeti dozvoliti. Mi ovisimo o prirodnom snijegu. Palo je više od pola metra snijega na određenim dijelovima staze, ali kada smo ravnali staze vidjeli smo da ima svugdje dovoljno snijega. Jučer i danas smo u pripremanju i ravnanju staza. Nadamo se kako ćemo za vikend otvoriti skijalište, iako se može dogoditi da do toga ne dođe. Ako bi sutra pala kiša, kako se prognozira, i ako u petak ne padne dovoljno snijega, može se dogoditi da ne otvorimo staze", govori nam Dalibor Marić, direktor Ski Centra Blidinje.

Nada se i on boljoj sezoni, iako je zadovoljan i prošlom.

"Prošla godina i nije tako loša bila, budući da su u prosincu i siječnju opale brojke zaraženih, što je nama dosta pogodovalo da se nisu zatvarale skijaške staze. Sezona je bila izrazito doba, iako bi bila i bolja da su otvorene bile granice s Hrvatskom. Što se tiče ove sezone, mi se pripremamo na maksimalan broj ljudi. Najveći broj rezervacija za sada imamo za doček Nove godine i dane Zima festa", rekao je Marić za Hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.