Krajem travnja papa Ivan Pavao II. dobiva spomenik u Sarajevu

Papa Ivan Pavao II, Sarajevo
Iz Vrhbosanske nadbiskupije ponudili su idejno rješenje ovog projekta o kojem se govori još od 2007. godine, ali zbog raznoraznih faktora postavljanje ovog spomenika se odgađalo. Kako su iz Zavoda za očuvanje nacionalnih spomenika Županije Sarajevo istaknuli riječ je bila više tehničke prirode te da je zbog toga odgađano postavljanje spomenika već sedam godina.

"Ostalo je da se definira na kojoj udaljenosti od stepenica će biti i na kojoj visini",  rekli su iz ovog zavoda.

Luka Kesedžić, ekonom u Nadbiskupiji, kazao nam je da su iz Komisije tražili da spomenik ne narušava izgled Katedrale, koja je nacionalni spomenik.

"Primijetili smo dobru namjeru svih sudionika u ovom projektu da se uspješno realizira. Ukoliko sve bude išlo prema planu, očekujemo da će otvaranje spomenika biti krajem travnja ili početkom svibnja. Zauzimanje Svetog oca za zaustavljanje rata u BiH je nemjerljivo, a Vatikan je među prvima priznao njenu državnost. Da je došao 1994., vjerovatno, bi bili spriječeni i zločini koji su se kasnije događali. Zalagao se za sprečavanje ubijanja, jednakost, pomirenje, povratak izbjeglih, a zahvaljujući njemu stiglo je i mnogo humanitarne pomoći", rekao je Luka Kesedžić.

Akademski kipar Hrvoje Urumović autor je idejnog rješenja prema kojem će spomenik Ivanu Pavlu II. biti visok 2.92 metara.

"Spomenik je napravljen prema fotografiji za vrijeme posjete Pape Sarajevu 1997. godine. Inače, u koju god državu je dolazio, podizani su mu spomenici. Ideja da se to dogodi i u glavnom gradu potekla je iz zahvalnosti svih nivoa vlasti, Crkve, Nadbiskupije i članova HKD "Napredak", dodao je Kesedžić.