KRAJEM TJEDNA Važan dužnosnik stiže u BiH iz EU

Charles Michel
AFP

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel će krajem narednog tjedna doputovati u BiH u sklopu regionalne mini turneje no za sada nema naznaka da bi to mogla biti prigoda za postizanje dogovora o reformi izbornog zakona.

Lokalni mediji objavili su u petak kako je Izaslanstvo EU-a u BiH potvrdila dolazak predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela za 20. svibnja, a on bi u Sarajevo trebao doputovati iz Beograda gdje će boraviti dan ranije.

Michel će se, kako je planirano, sastati s brojnim dužnosnicima kao i političkim liderima i predstavnicima civilnog društva i s njima razgovarati o stabilnosti u regiji u novom geopolitičkom kontekstu te o napretku u provedbi 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, pojasnili su izvori iz Izaslanstva EU, prenosi Hina.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je najavio kako bi dolazak u BiH visokog dužnosnika EU-a čije ime nije spomenuo mogao otvoriti novu priliku za dogovor o izbornoj reformi no za sada nema potvrde da će se to i dogoditi.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je tijekom dana novinarima u Banjoj Luci kazao kako u državnom vrhu još čekaju službenu potvrdu dolaska Michela ali je neizravno naznačio kako od toga ne treba očekivati rješenja za probleme s izbornim zakonom nego tek načelnu izjavu kojom bi se potvrdila spremnost da se pregovori nastave na jesen.

"Oni od nas očekuju zajedničku izjavu da ćemo nakon izbora (u listopadu) raditi na izbornoj reformi", kazao je Dodik dodajući kako njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je na vlasti u Republici Srpskoj ionako nema ništa s tim jer je problem u tome što se dogovor ne može postići između bošnjačkih i hrvatskih stranaka.

Kazao je kako stoga on neće potpisivati nikakvu izjavu.

Dodik je potvrdio kako se osobno snažno zalaže da se izbori održe 2. listopada za kada ih je raspisalo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) odnosno da se provedu po zakonu koji je trenutačno na snazi.

"Izbori se moraju održati i ne treba ih odgađati", kazao je Dodik.

Za razliku od njega čelnik HDZ BiH Dragan Čović uporno tvrdi kako u postojećim okolnostima nema uvjeta za zakonitu provedbu izbora.

"U ovome trenutku ne postoje uvjeti za održavanje izbora u BiH kao ni za implementaciju izbornog procesa, prvenstveno u pogledu konstituiranja gornjih parlamentarnih domova na federalnoj i državnoj razini. Takvo što može dovesti u pitanje potpunu legalnost izbornog procesa, što bi dodatno zakompliciralo i stvorilo nestabilnost cjelokupnog političkog sustava na svim razinama", stoji u Čovićevoj izjavi objavljenoj nakon njegova susreta s američkim veleposlanikom u BiH Michaelom Murphyjem u četvrtak.

Iz veleposlanstva SAD-a su pak objavili kako se Murphy s čelnikom HDZ-a sastao kako bi inzistirao na "ustavnoj odgovornosti političkih lidera za provedbu pravodobnih i transparentnih izbora".

Političke stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH (NHS) suglasne su kako će unatoč tome što izborni zakon smatraju problematičnim ipak sudjelovati na listopadskim izborima.

Inače, o posjetu visokog europskog dužnosnika nedavno je govorio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ustvrdivši da u BiH dolazi predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen i da je to ''isposlovao Andrej Plenković''. Hrvatski premijer Plenković najavio je, pak, posjet drugih dužnosnika.