KRAJ DŽAKULINE ERE Tegeltija službeno preuzima Upravu za neizravno oporezivanje

UNO BiH,UIO BiH,Zoran Tegeltija,Miro Džakula

U Službenom listu Bosne i Hercegovine objavljeno je rješenje Vijeća ministara o razrješenju ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine, Mire Džakule, s datumom 14. lipnja ove godine. "Ovo rješenje stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u Službenom listu Bosne i Hercegovine", navodi se u rješenju objavljenom u Službenom listu 9. lipnja, koje precizira da je rješenje doneseno 18. svibnja na 12. sjednici Vijeća ministara.

Na istoj sjednici doneseno je i rješenje o imenovanju trenutnog ministra financija Bosne i Hercegovine, Zorana Tegeltije, za novog ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje, koje je također objavljeno u Službenom listu Bosne i Hercegovine 9. lipnja.

"Zoran Tegeltija imenuje se za direktora UNO na mandatno razdoblje od četiri godine, počevši od 15. lipnja 2023. godine. Ovo rješenje stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u Službenom listu Bosne i Hercegovine", navodi se u rješenju.

Prema tumačenju pravnika, ovakvo formuliranje objava u Službenom listu Bosne i Hercegovine ostavlja nejasnoću u vezi s tim kada je zapravo prestao mandat Džakuli.

"Ako su oba rješenja, kao što se navodi, donesena 18. svibnja na sjednici Vijeća ministara, a navodi se da stupaju na snagu danom donošenja, tada je Džakuli tog dana prestao mandat. Umjesto formulacije da stupa na snagu danom donošenja, trebalo je stajati da stupa na snagu danom razrješenja, odnosno danom imenovanja", precizira sugovornik portala Capital.

On dodaje da je na taj način ostavljen prostor za različita tumačenja i pitanja tko je ovlašten potpisivati akte UNO Bosne i Hercegovine od 18. svibnja.

Podsjećamo, dužnosnik banjalučkog SNSD-a, Srđan Amidžić, službeno je kandidat te stranke za ministra financija Bosne i Hercegovine. Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, poslala je njegovo ime na sigurnosne provjere koje provode SIPA i OBA. Ako prođe sigurnosne provjere, Parlament Bosne i Hercegovine trebao bi na sljedećoj sjednici potvrditi njegovo imenovanje kao nasljednika Zorana Tegeltije.