11 GODINA NA ČELU UNO Podignuto više kaznenih prijava protiv Džakule, predmeti kupe prašinu u ladicama Tužiteljstva

Miro Džakula

Zbog tužiteljskih opstrukcija i političke zaštite, više od pet godina u ladici na procesuiranje čeka kaznena prijava protiv odlazećeg direktora Uprave za neizravno oporezivanje (UIO/UNO) BiH Mire Džakule u slučaju carinski terminali te prijeti da ode u zastaru.

Prema saznanjima portala Valter, protiv Džakule državno Tužiteljstvo vodi više istraga, od kojih je jedna upravo vezana za aferu carinski terminali. Džakula se tereti da je „iselio“ Carinski terminal Rača sa državne granice te ga dao na održavanje privatnom poduzeću Mitra Perića, od kada je ovaj terminal 22 kilometra udaljen od granice (od tada vozila nemaju odgovarajuću kontrolu, može se uvesti bilo što i velika je mogućnost zlouporaba).

Jedanaest godina na čelu "Zlatne koke"

Istovremeno je Carinski terminal Bijača dodijelio drugom privatniku na održavanje, inače zetu svoga kuma.

Druga istraga tiče se onemogućavanja izvršenja pravomoćnih sudskih rješenja za oduzimanje vozila koja su u Bosnu i Hercegovinu uvezena na osnovu krivotvorenog dokumenta EUR1 (povlastica koji vozilo oslobađa plaćanja carine, op.a.), čime je načinjena ogromna šteta državnom proračunu.

I to su samo dva od više predmeta koja i dalje kupe prašinu u ladicama državnih tužitelja koji nisu htjeli ili smjeli da sve ove godine procesuiraju Džakulu. Tokom svih ovih godina na čelu UNO BiH on je bio pod političkom zaštitom svog šefa i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića – a Čović imao kontrolu nad državnim carinama.
„Osoba koju navodite u upitu, ima svojstvo prijavljene osobe u više predmeta koji su u radu u Tužiteljstvu BiH. Kada budu donesene tužiteljske odluke, javnost će biti informirana“, odgovorio je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, na pitanja o statusu predmeta protiv Džakule.

Punih 11 godina Džakula je na čelu UNO BiH (državnih carina), inače institucionalne zlatne koke, preko koje prođe na stotine milijuna maraka. Svo to vrijeme carine su pod punom kontrolom Dragana Čovića i njegovog koalicijskog partnera Milorada Dodika i SNSD-a.

Džakula je imenovan za direktora u veljači 2012., a onda mu je 2016. produžen četverogodišnji mandat (ponovo imenovan). Posljednje tri godine on je protuzakonito, u tehničkom mandatu, na čelu ove institucije. Trenutno je na godišnjem odmoru, a za koji dan (15. lipnja) treba predati dužnost novom direktoru Zoranu Tegeltiji iz SNSD-a.

Opstruiranje istraga

U proteklih nekoliko godina mediji su napisali više velikih priča o korupciji i kriminalu unutar državnih carina, mnogim aferama, sa Džakulom u glavnoj ulozi, koje su potresale UNO. Nekoliko godina inspektori SIPA provodili su četiri istrage protiv Džakule (uz ostale i dvije o kojima pišemo), ali ih nisu mogli dovesti do kraja zbog opstrukcije tadašnjeg zamjenika direktora SIPA-e Đure Kneževića, također bliskog HDZ-u, još jednog u plejadi onih koji su radili van mandata.

Knežević je godinama sprječavao istrage protiv Džakule i usmjeravao ih pogrešnim putem.

Sam Džakula je još davno uveo samovolju u strukture odlučivanju UNO BiH, kažnjavao svaki neposluh, a za pokušaj istjerivanja pravde od strane službenika pisao im nelegalne i protukazokonite premještaje, kao sredstvo pritiska, pa su tako obiteljski ljudi preko noći morali prihvaćati premještaje iz Banjaluke u Gradišku, Mostara u Tuzlu, ili Sarajeva u Bihać, ili bi im uslijedila suspenzija.

No, zato je jedna osoba imala posebno mjesto i privilegije o Džakulinoj strukturi, a rekli bismo i životu. Njeno ime je Jelena Majstorović, na čiju je karijeru ekspresno utjecao sve do pozicije šefice Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalne kancelarije UNO BiH u Banjaluci.
Pisali smo i o tome kako je Džakula Jeleni i njenoj kćerki Jani namjestio poslove, te dokumentirali kako je općenito pogodovao njenoj karijeri. Majstorović je tužila portal i pravomoćno izgubila spor u rodnom Prnjavoru.

Krajem prosinca prošle godine uhićena je u akciji SIPA u Banjaluci, a tereti se za više kaznenih djela iz oblasti organiziranog kriminala. Sada na slobodi čeka podizanje optužnice istovremeno dok njen dugogodišnji „mentor“ odlazi sa čela državnih carina, piše novinar portala Valter, Almedin Šišić.