KORUPCIJA I NEPOTIZAM U JAVNIM PODUZEĆIMA Vijećnica Pirić u OV Posušje navela primjere zapošljavanja u MUP-u i Vodovodu

Općina Posušje
Poskok.info

Ljiljana Pirić, neovisna vijećnica u OV Posušje, na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Posušje upozorila je na problematiku nepotizma i korupcije prilikom zapošljavanja u javna poduzeća u općini Posušje, kao i u ŽZH. Pirić istaknula kako je zapošljavanje u javnim institucijama u cijeloj Županiji Zapadnohercegovačkoj (ŽZH) postala bolna točka za većinu žitelja te da je to jedan od većih razloga iseljavanja mladih.

"Zapošljavanje u svim javnim institucijama u ŽZH je bolna točka većine žitelja, te jedan od većih razloga iseljavanja mladih. Mlada osoba koja je velikim odricanjem i uloženim trudom stekla fakultetsku diplomu, prijavljuje se na javni oglas kojim se traži zvanje koje posjeduje Dok prikuplja potrebnu dokumentaciju za prijavu na javni oglas, dobiva pitanja: "imaš li vezu za posao tko ti je veza", "to se već zna tko će dobiti to radno mjesto", ili  "tu već radi određena osoba, ovaj javni oglas je  puka formalnost itd.", istaknula je Pirić.

"Nažalost, ove tvrdnje su se u puno puta pokazale točnim. Mlada osoba puna entuzijazma bez obzira na gore navedena pitanja, smatra da u našoj županiji kojom upravljaju Hrvati katolici, nije sve tako kako mu je predstavljeno, ipak se prijavljuje na javni oglas uredno pošalje traženu dokumentaciju, za koju izdvoji i više od 100 KM, jer se u većini oglasa traži liječničko uvjerenje", dodala je Pirić.

Pirić je naglasila da takav način zapošljavanja u javnim institucijama u ŽZH već dugi niz godina traje te da se često favoriziraju političke kompetencije nad stručnim.

"Sljedeći korak je poziv na „ spektakularni intervju“ koji često provode osobe koje imaju niži stupanj stručne spreme od kandidata, iako je to protivno Uredbi o zapošljavanju. Na intervju ili pisanom testu, ovisno što je navedeno u javnom oglasu dobiva pitanja koja nisu vezana za stručnu spremu niti se iz njih mogu utvrditi stručne kompetencije kandidata, međutim odgovori na ta pitanja po nekakvim Pravilnicima koje je obično donijela jedna osoba, kako bi pokušala svoje neregularne radnje koliko toliko učiniti valjanim često donose više bodova od diplome magistra", kazala je Pirić.

Istaknula je primjere iz MUP-a, ali i onaj nove ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH

"Nekoliko svježih primjera, na testu za posao tajnika, kandidata se pita kako se nosi sa stresom, a na testu za inspektora MUP, kandidata se pita  značenje turcizma ćupter, te pitanja koja nemaju veze s radnim mjestom. Na ovaj način, već duže vrijeme, oni koji su na čelnim pozicijama, daju prednost političkim kompetencijama nad stručnim kompetencijama kandidata, ne razmišljajući  dugoročno na posljedice koje takvo zapošljavanje donosi. Svjež primjer imenovanje osobe s diplomom politologa za ministricu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH", dodala je.

Pirić je također navela primjer JP Vodovod u Posušju, javnog poduzeća s kojim se vežu brojni problemi.

"E sad da se vratim na Pravilnik o radu javnog poduzeća Vodovod koji mi je dostavljen na prošloj sjednici, a donio ga je direktor JP Vodovod dana 23.03.2017. godine u članku 2. stoji da se Pravilnikom ne mogu utvrditi manja prava od onih utvrđenim Zakonom o radu FBiH, a već u članku 7. istog pravilnika direktor piše da je on taj koji donosi propise za upošljavanje i da on donosi odluku po slobodnoj procjeni o izboru kandidata".

"Direktor je u svom Pravilniku demokraciju pretvorio u apsolutnu monarhiju, u kojoj monarh u svojim rukama drži neograničenu vlast".

Oporbena vijećnica je zahtijevala od direktora da dostavi broj uposlenih u JP Vodovod, kao i javne oglase na osnovu kojih su zaposleni, te postojeći iznos duga prema poreznoj upravi. Osim toga, tražila je dokazao uplaćenim doprinosima uposlenicima i pozvala je radnu inspekciju da utvrdi je li upošljavanje bilo uskladu sa Zakonom o radu FBiH gdje je tražila glasanje i OV Posušje.

Postavila je i nekoliko pitanja.

"Direktore, jesi li ovim svojim Pravilnikom utvrdio manja prava u odnosu na Zakon o radu FBiH, na koji se pozivaš?"

"Direktore  nekoliko puta javno si  na sjednicama tvrdio  da nisi obvezan raspisivati javni oglas prilikom zapošljavanja, direktore jesi obvezan,  a ta ti obveza proizlazi iz tvog Pravilnika? Nakon 8. godina mislim da bi direktor trebao znati recitirati, a ne samo čitati i  primjenjivati Pravilnik koji je sam donio".

"Je li ovo sve radiš kako bi mogao primati po političkim kompetencijama , jer si i sam  izabran po političkim kompetencijama, a ne stručnim".

Vladajuća elita je uz direktora istaknula je Pirić.

"Nakon svih propusta direktora na koje već nekoliko puta sam ukazivala, od zlouporabe položaja za slanje poruka kako voda u neka mjesta neće u ovom stoljeću, blokade poduzeća od Porezne Uprave, grešaka prilikom raspisivanja javne nabave, zapošljavanja po slobodnoj procjeni, ne znanja koliki je dug poduzeća, lažiranja financijskog izvješća, donošenja plana poslovanja suprotno Zakonu o JP itd…., Vladajuća elita ponovo ukazuje povjerenje direktoru".

"Od direktora tražim da mi dostavi broj uposlenih u JP Vodovod  od  23.03.2017. do danas, te Javne oglase na osnovu kojih su uposleni, kao i postojeći iznos duga prema poreznoj upravi, zatim dokaz iz kojeg je vidljivo za koji mjesec su uplaćeni zadnji doprinosi uposlenicima, a od Vijeća kao osnivačke skupštine da pozove radnu inspekciju da utvrdi je li upošljavanje u JP Vodovod bilo u skladu sa Zakonom o radu na koji se direktor poziva", zaključila je Pirić.

Vladajući bili protiv

Na sjednici je zatraženo glasovanje, tko je za to da se pozove radna inspekcija koja će utvrditi je li zapošljavanje vršeno u JP Vodovod sukladno Zakonu o radu FBiH. Od 20 nazočnih, 15 vijećnika (vladajućih) bilo protiv pozivanja inspekcije, dok je 5 oporbenih vijećnika bilo za.