KORONA ZAKON: ZHŽ sve isplatio, HNŽ još u procesu prijava – stiglo ih 2140

Vlada HNŽ
Ilustracija / hercegovina.info

Poduzetnici s područja Hercegovine, kojima je zbog pandemije bio zaustavljen rad, ovisno o županiji u kojoj žive, ili su već dobili sredstva predviđena korona zakonom, ili su još u fazi prijave, odnosno čekanja novca.

2140 prijava

“ZHŽ je sve isplatila. Oni su bili obećali u roku dva mjeseca isplatiti minimalce i to su učinili, a od ostalih, koliko ja znam, nijedna županija nije isplatila novce”, kaže Stjepan Primorac, voditelj Turističkog klastera Hercegovina dodavši da ni u HNŽ-u još nisu počele isplate.

“Koliko je meni poznato isplate još nisu počele. Ljudi su predavali, moguće je da je i ova situacija sa koronom, bio je premijer i par ministra zaraženo, pa je možda i to malo utjecalo da se prolongira. Tvrtke su dobile kriterije, mnogi ne ispunjavaju uvjete i sada se čude što neće moći ništa dobiti, a otpuštali su radnike, a to je eliminirajući čimbenik. Oni koji su otpuštali radnike ne mogu dobiti ništa i to je to", zaključio je Primorac.

Iz Udruženja za poduzetništvo i posao LINK podsjećaju da je u HNŽ-u formirano Povjerenstvo koje je zaduženo za realizaciju prioritetnih mjera, tj. za isplate.
“Evo do sada, prema informacijama kojima mi raspolažemo još uvijek nije ništa realizirano. Odmori su u tijeku, tako da je i to sve dodatno usporilo, a evo vidimo vidimo da se i situacija s pandemijom usložnjava”, kaže Alisa Gekić iz Udruženja LINK.

U Vladi HNŽ-a pak kažu da Povjerenstvo radi punom parom, da su do sada zaprimili 2140 prijava, a kada završi obrada istih, biti će dostavljene Vladi, koja će potom donijeti odluku o isplati sredstva.

Tko ima pravo

Podsjetimo, javni poziv za pomoć gospodarstvenicima na području Hercegovačko – neretvanske županije, otvoren je koncem lipnja.

Osim onih djelatnosti kojima je raznim odlukama kriznih stožera bio zabranjen rad, pomoć mogu očekivati samo neke djelatnosti iz turističkog sektora, kao i proizvodnja ostalih proizvoda od drva, proizvoda od pluta, slame i pletarskih materijala, te djelatnost proizvodnje ostale vanjske odjeće, piše Ramski Vjesnik.

Izuzete su: trgovine prehrambenim proizvodima, trgovine higijenskim proizvodima, ribarnice, ljekarne, specijalizirane trgovine medicinskim i veterinarskim proizvodima i opremom, poljoprivredne ljekarne, benzinske crpke, kiosci, pekarnice, kemijske čistionice, specijalizirane trgovine za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizirane trgovine dječjom opremom, trgovine hranom za životinje, trgovine građevinskim, vodovodnim i elektro-materijalom, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, telekomunikacije, elektroprivrede, pošte.

Javni poziv upućen je svima koji ispunjavaju kriterije prijave za pomoć, a to su oni kojima je zabranjen rad odlukama stožera kao i jedan dio turističkog sektora kojemu nije bio zabranjen rad. Javnim pozivom se predviđa subvencioniranje neto minimalne plaće u iznosu 425 KM za one kojima ispunjavaju kriterije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.