Korona produbila financijske dubioze HNŽ-a, no što je sa 122 milijuna dubioza u 2019.

Korona produbila financijske dubioze HNŽ-a, no što je sa 122 milijuna dubioza u 2019.
Facebook/Nevenko Herceg

Podaci Ministarstva financija Hercegovačko-neretvanske županije pokazuju kako su javni prihodi na početku tekuće godine za 15 posto manji od planiranih.

„Zbog krize koju je izazvala pandemija koronavirusa, ovogodišnji Proračun Hercegovačko-neretvanske županije, u odnosu na prošlu godinu, umanjen je za oko 17 milijuna KM. No, unatoč tomu, u njemu smo predvidjeli više sredstava za znanost, šport i kulturu, socijalna davanja, kao i potpore u poljoprivredi, turizmu i gospodarstvu te za Zračnu luku Mostar. Također, osim stabilizirajuće, Proračun sadrži socijalnu i razvojnu dimenziju, jer je naša nakana i dalje snažno poticati gospodarstvo kako bismo iz ove krize izašli sa što je moguće manje posljedica. No, ako se trend smanjenja javnih prihoda nastavi, Vlada će tijekom godine, što je i njena zakonska obveza, uskladiti rashode s prihodima“, kazao je za Fenu Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a.  

On se, u izjavi za Federalnu novinsku agenciju, još jednom osvrnuo na zahtjev HNŽ-a za izmjenu Zakona o raspodjeli javnih prihoda FBiH. 

„Svi pokazatelji i objektivno urađeni izračuni za našu županiju daju poražavajuće rezultate. Naime, otkad se primjenjuje ovaj zakon, a to je 2006. godina, naša je županija ostala bez više od jednog godišnjeg proračuna. Postoji široki konsenzus izvršne i političke vlasti u Županiji kako se dosadašnji model mora izmijeniti i kako je on neodrživ. Naše stajalište po tom pitanju dijeli i većina drugih županija u FBiH“, zaključio je Herceg. 

Podsjetimo, HNŽ je bio u višemilijunskim dubiozama i prije dolaska koronavirusa. 

Hercegovačko – neretvanska županija dostigla je ogromnu razinu duga, koji prelazi 2/3 ukupnog godišnjeg proračuna HNŽ-a. I to je stanje zaključno s 31. prosinca 2019., prije dolaska epidemije. 

Dug po zaknjiženim izvršnim sudskim rješenjima iznosi, zaključno s 31. prosinca - 29.512.317 KM, dug kao obveza po Zakonu o unutarnjem dugu iznosi 7.246.245 KM, izdane garancije za kredite županijskim bolnicama iznose 28.828.160 KM, dok klasično kreditno zaduženje Županije iznosi 57.062.318 KM.

Zbrojeni, svi dugovi HNŽ-a 31. prosinca 2019. iznose nevjerojatnih 122.649.040 KM. Tada nije bilo ni 'k' od koronavirusa.