DUBIOZE HNŽ duguje milijune maraka, preciznije 122,6 milijuna

Skupština Vlada HNŽ
hercegovina.info

Hercegovačko – neretvanska županija dostigla je ogromnu razinu duga, koji prelazi 2/3 ukupnog godišnjeg proračuna HNŽ-a. I to je stanje zaključno s 31. prosinca 2019., prije dolaska epidemije, što znači da je sadašnje samo još i gore, s obzirom na kolaps gospodarstva. 

Pokazuju to službeni dokumenti, koje je kao odgovor na zastupničko pitanje dobila Devedesetkina zastupnica Marija Bešker.

Skupština Vlada HNŽ

Dug po zaknjiženim izvršnim sudskim rješenjima iznosi, zaključno s 31. prosinca - 29.512.317 KM, dug kao obveza po Zakonu o unutarnjem dugu iznosi 7.246.245 KM, izdane garancije za kredite županijskim bolnicama iznose 28.828.160 KM, dok klasično kreditno zaduženje Županije iznosi 57.062.318 KM.

Zbrojeni, svi dugovi iznose nevjerojatnih 122.649.040 KM. Iako će neki tvrditi da se ne treba ovako zbrajati, ipak neka se zna da je ovo stvarni dug kojega ćemo svi plaćati, godinama. 

Zapravo, stvarni dug je i veći za zatezne kamate koje su neminovne u nekim stavkama, te on može dosegnuti visinu i preko 150 milijuna KM!

Skupština Vlada HNŽ

Glavnicu i zatezne kamate potražuju oni koji su do svojih zasluženih novaca, sramotom po Županiju, morali pokrenuti tužbe, dobiti presude i sada čekati plaćanje po njima. 

U stavci „zaknjižena izvršna sudska rješenjima“ skriveni su sudbine brojnih naših policajaca, učitelja, nastavnika i profesora, nenastavnog osoblja, vjerojatno i drugih zanimanja, koji strpljivo čekaju da ih nasmiješeni čelnici Županije prepoznaju u njihovim potrebama. 

Zanimljivo je da je cijelo vrijeme postojanja enormnog duga Županija izbjegavala plaćati obveze svojim djelatnicima već je ulazila u nova zaduženja.

Skupština Vlada HNŽ

Tako se samohvaljena energetska efikasnost financirala u iznosu preko 6,5 milijuna KM u razdoblju 2016.-2018. Sjećamo se čak i navodnih suficita u proračunu u pojedinim godinama, za što vidimo da bila čista obmana. 

 „Osjećala sam potrebu saznati istinu o zaduženosti HNŽ-a, jer sam imala neslužbene informacije o velikom dugu. Postavila sam zastupničko pitanje i na njega nedavno dobila odgovor. Cifre koje sam vidjela nadmašile su one neslužbene informacije. Sve mi to djeluje zastrašujuće, te sam odlučila svoje saznanje bar podijeli sa cijelom javnosti“, ističe Bešker.

Bešker dodaje da je evidentno da se iz godine u godinu stalno zadužujemo u nove kreditne linije, a postojeća vlast nije u stanju ni da provede izborne rezultate evo već dvije godine. "Znači dobro je tako pojedincima a narod neka iseljava", pridodaje.

Temeljem pitanja ove zastupnice sada znamo veličini duga naše lijepe Županije.

A iz toga opet znamo da je u narednom razdoblju teško očekivati kvalitetne potpore gospodarstvu, turizmu, poljoprivredi, da ne spominjemo kronično zanemarene branitelje, znanost, kulturu, sport, prosvjetu, zdravstvu koje najviše trpi, a čiji djelatnici najavljuju prosvjede jer su među najmanje plaćenima u Federaciji.

Iz gore navedernog razvidno je da za HNŽ vrijeme razvoja ne dolazi, nego vrijeme vraćanja dugova.