KORISNI PIJUN Dodik odletio opet u krilo agresoru. Trabunja o neovisnosti RS-a i moli Putina da ne blokira EUFOR u BiH

Dodik Putin

Rijetki su političari u Europi koji bi se danas u prijateljskom raspoloženju sastali s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a jedan od njih je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD), inače kandidat za predsjednika entiteta RS.

Kako je i najavio prije nekoliko mjeseci Dodik je danas ponovno u Rusiji i razgovarat će s prvim čovjekom Ruske Federacije koja od veljače ove godine vrši agresiju na Ukrajinu. I tijekom lipanjskog sastanka Dodika i Putina, ruske snage su ratovale u susjednoj državi. Za razliku od lipnja, sada su Ukrajinci u ofenzivi dok Rusi danima bilježe teške poraze, piše Klix.

Rusija sprema veto na mandat EUFOR-a, Dodik ide moliti Putina da to ne radi, a NATO priprema teren

No, susret prvog Rusa na svijetu i proruske marionete na Balkanu trebao bi proteći, barem prema najavama, u razgovoru o ekonomskim i energetskim temama iako je lider SNSD-a uoči današnjeg susreta izjavio: "Republika Srpska kao neovisna država i danas je naš cilj". Pri tome je poredio situaciju u Ukrajini i BiH te sramotno izjavio da "Srbi ne mogu ići u iste škole s muslimanima i učiti iz istih udžbenika".

Dodik je već najavio da će od Putina tražiti da Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a ne blokira produženje mandata EUFOR-a (misija Althea) u BiH. U protivnom, a Dodik to zna, NATO snage će biti raspoređene u našoj zemlji, a on to pod svaku cijenu želi izbjeći.

No njegova savjetnica Ana Trišić Babić je kazala da "ne očekuje razgovore o narušavanju mira unutar BiH".

Odmah po dolasku u Moskvu, Dodik i izaslanstvo testirali su se na prisustvo virusa korona, a do sutrašnjeg sastanka s Putinom Dodik će biti u izolaciji, javlja RTRS.

"Ruska Federacija je najvažniji diplomatski saveznik Republike Srpske, koji štiti interese srpskog entiteta u međunarodnoj političkoj areni i u okviru ključnih organizacija, posebno u UN", izjavio je Dodik u Moskvi za Rusku Gazetu.

On je izjavio da je u lipnju već upoznao predsjednika Rusije s aktivnostima rukovodstva RS-a po pitanju sankcija Moskvi.

Poručio je da je za RS energetska suradnja s Rusijom strateški važna.

"Јer je nama u Banjoj Luci jasno da ruskom plinu nema alternative. Republika Srpska ima ozbiljne planove za gasifikaciju svih većih gradova, kao i izgradnju termoelektrana na plin. Danas plin u BiH uglavnom troši Sarajevo, i to po povlaštenim cijenama, koje smo mi - Srbi - dogovorili u Sankt Peterburgu s našim ruskim partnerima. Uprkos tome, Bošnjaci u BiH vode antirusku politiku i koče sve projekte koje Republika Srpska želi realizirati s Ruskom Federacijom", smatra Dodik.

Dodik je u ponedjeljak stigao u Moskvu, a sinoć je razgovarao s veleposlanikom BiH u Rusiji Željkom Samardžijom i šefom Predstavništva RS-a Duškom Perovićem.