KORDIĆ Nulta tolerancija betoniranju korita rijeka i bespravnoj gradnji, ne može i gotovo!

KORDIĆ Nulta tolerancija betoniranju korita rijeka i bespravnoj gradnji, ne može i gotovo!
hercegovina.info

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić već je skoro dva mjeseca na čelu Gradske uprave Mostara. Poslom se doslovce zatrpao, teško da je mogao i vjerovati da će ga toliko biti, no kaže da ne gubi optimizam da može posložiti stvari. Na nekoliko lokacija u Mostaru inspekcija je zaustavila bespravnu gradnju i intervencije u koritima rijeka. Upravo tu će biti najviše posla, a na što smo u brojnim tekstovima u zadnjih godinu dana i ukazivali.

“Tu je apsolutno nulta tolerancija, ne može se betonirati, asfaltirati ili popločavati korito rijeke. Ne znam treba li to uopće komentirati. Ne može i gotovo”, odlučan je Kordić. Što je još rekao o premlaćivanju Mostarca, proračunu, socijalnim davanjima i ostalom pročitajte u nastavku intervjua. 

Prvi ste reagirali na policijsku brutalnost nad mladićem u Mostaru. Kako komentirate ono što smo svi vidjeli na video snimku?
-Mislim da sam u priopćenju bio vrlo jasan. Apsolutno je nedopustivo onakvo brutalno ponašanje policajaca, koji su dio jedne časne službe koja bi trebala štititi građane. Vidio sam kroz neke medije da se onakvo brutalno ponašanje pokušava opravdati ponašanjem tog momka koji je nesretno stradao u toj cijeloj priči, no nema toga što bi moglo opravdati onakvo ponašanje. Tražio sam od načelnika, i drugih odgovornih u policijskoj strukturi da poduzmu sve korake koje trebaju poduzeti, da otklone njih dvojicu s posla i obavijeste nas o poduzetim koracima. Često se nakon ovakvih situacija digne puno buke, a praktični epilog izostane, tako da mi je jako važno da imam povratnu informaciju što je konkretno poduzeto u ovom slučaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Mostara naći se najvažniji financijski dokument grada. Vjerujete li da će proračun biti usvojen?
-Apsolutno. Zanjih mjesec dana imamo kontinuirane sastanke, i jedan na jedan, i sa odborima raznim, i sa svim vijećnicima, i objašnjavamo važnost njegova donošenja u kontekstu pandemije, ali svega ostalog. Isteklo nam je privremeno financiranje, a svi oni projekti koji se nalaze u proračunu se formalno ne mogu pustiti u realizaciju dok se proračun ne usvoji. U slučaju da se proračun sutra ne usvoji, i da se to razvuče iz kojekakvih razloga dolazimo u situaciju da nam curi vrijeme, i da pojedine projekte nećemo stići završiti, pa ćemo doći u situaciju da ih prebacujemo u sljedeću godinu. To mi ne bi bilo drago. Dok se proračun formirao tada su se pomno gledale projektne aktivnosti koje trebaju biti, pa se tražilo da se ne delegiraju projekti koji nemaju jasno definiranu imovinsko pravnu situaciju, jasno definiranu projektnu dokumentaciju, jasno definiran novac u proračunu da bi se mogli početi i završiti do kraja tekuće godine. Međutim, delegirano je skoro pa 200 projekata, pa dolazimo u pitanje hoće li se to moći operativno i logistički odraditi ukoliko budemo razvlačili s donošenjem proračuna zbog kojekakvih amandmana i ostalog. 

Ima li mjesta u proračunu za mlade obitelji, majke, djecu?
-Jako se pazilo na tu priču. Čak je bila inicijativa da pomogne majkama kod prvorođenog, pa drugorođenog ili trećerođenog djeteta, kao što to čine druge lokalne zajednice u HNŽ-u. Međutim, zbog stanja u proračunu odlučilo se da se prvo krene sa sufinanciranjem udžbenika za prve razrede, a ta priča je ostala živa. Ukoliko punjenje proračuna bude sukladno očekivanjima, ukoliko uspijemo naplatiti sve tužbe koje su aktualne u rebalansu će se vjerovatno ozbiljno razgovarati na ovu temu, da se što više novca usmjeri u pomoć mladima, majkama…

Hoće li biti reorganizacije kada su u pitanju načelnici i šefovi službi?
-To jest nekakva ideja. U kontinuiranoj sam komunikaciji s načelnicima i šefovima službi, njih je 18, srce su funkcioniranja grada. Imamo dosta dobru suradnju, pokušavam doprijeti do svakog i obavljati razgovore jedan na jedan. Vidim da su jako motivirani. Upoznali su me sa mnogim stvarima koje su se i radile zadnjih godina u Mostaru, no iz ovih ili onih razloga nikada nisu dovedene do kraja. Npr. Mostar ima poprilično ozbiljnu informatičku priču. Projekt “Inteligentni grad" je započet prije nekih 7-8 godina, u dobrom dijelu je dosta toga urađeno, međutim treba poentirati na kraju, odnosno početi taj sustav koristiti. On je upravo ono što cijelo vrijeme zagovaram, nešto što će grad otvoriti prema javnosti, a gdje će se pokazati ogromna transparentnost, i svi procesi ubrzati. Upravo nakon razgovora s vama imam sastanak u Zavodu i tema je upravo uvođenje GIS-a, odnosno završetak priče oko GIS-a, koji će nam dati super alate, između ostalog i za upravljanje zajedničkom komunalnom potrošnjom. 

Sada ste već svjesni stanja u kojem ste grad zatekli. Jeste li se nadali tolikom obujmu posla, posebno kada je u pitanju urbanizam i bespravna gradnja?
-U ovom trenutku sam još u nekoj pozitivnoj emociji i mislim da se može. Shvatio sam kako grad funkcionira, odnosno zašto ne funkcionira i mislim da nam ne fali puno da promijenimo situaciju Gradu Mostaru. Dobro ste rekli, urbanizam je nešto što će biti najzahtjevnije za posložiti zbog specifičnosti posla koji se radi, a i zbog nepostojanja GV. Stari planovi iz 2012. nisu prestali važiti, ali su već 2012. bili spremni za nekakvu doradu. Razdoblje nepostojanja GV premošćivalo se Povjerenstvom koje je osnovao Christian Schwarz-Schilling. Sastojalo se od pet članova, a po potrebi je interveniralo u regulacijske planove. Tu je dijelom nešto rađeno, no tražio sam izvješće tog Povjerenstva da vidimo što se radilo mimo regulacijskih planova, a i u zonama gdje ih uopće nema. Dobar dio grada uopće nikad nije pokriven regulacijskim planovima i mislim da nam se tu negdje čitava situacija otela kontroli jer je ostalo dosta prostora za improviziranje, odnosno nekakav rad koji nije sustavan. Na sastancima u Zavodu za prostorno planiranje dogovoreno je da se po užurbanoj proceduri izrade novi regulacijski planovi i puste u javnu raspravu, i da pokušamo do kraja ove godine donijeti najbitnije regulacijske planove kako bi imali točno stajalište šta se gdje smije graditi i po kojim uvjetima. To je temelj svega i dok to ne donesemo uvijek ostaje otvorena mogućnost za improvizacije. 

Zakoni su jasni kada su u pitanju korita rijeka, no u Mostaru imamo podziđivanje Neretve, Bunice, Radobolje. Hoće li inspekcija u tom smjeru pojačano raditi?
-To je nešto što samo inspekcija može zaustaviti. Tu su zakoni jasni, i jasno je da se ne može udarati zid, praviti mjesto za roštilj i drugo uz svoje parcele u koritima rijeka. Tu smo zahvalni i medijima, jer nemamo baš kapacitet da obiđemo svaki kutak, i tu ključnu ulogu igraju građani i mediji i blagovremena prijava da se nešto na vrijeme zaustavi. Pozivam građane i vas medije da nastavite s prijavama. Gore je kada je već nešto ozidano, pa vraćati u prvobitno stanje. Tu je apsolutno nulta tolerancija, ne može se betonirati, asfaltirati ili popločavati korito rijeke. Ne znam treba li to uopće komentirati. Ne može i gotovo.

Mnogi se već pitaju je li dr. Kordiću – liječniku, uopće trebalo ovo sve?
-(opa.smijeh) Ne znam kako bi vam odgovorio. Sigurno je da bi ugodnije živio da nisam gdje jesam. Međutim, kao žitelj ovoga grada, 48-godišnjak nemam pravo držati se sa strane i neintervenirati, ako ti se već ukazuje mogućnost. Bi li mi ugodnije bilo na svom poslu? Pa bi, sigurno. 

Dijete ste gastarbajtera, a kako sada stvari stoje biti će takve djece još. Kako zaustaviti odliv mladih obitelji iz grada. Ima li u tom smjeru nekog djelovanja?
-Ima djelovanja, pa čak i nekih konkretnih stvari. Obišli smo nedavno industrijske zone predviđene prostornim planom i to poprilično pristojno izgleda. Dogovor je da na jednoj od narednih sjednica predložimo smanjivanje cijene četvornog metra zemljišta, jer je to jedan od razloga zašto nas investitori zaobilaze. U regiji smo među skupljima. Što se tiče ubrzavanja ishodovanja dozvola tu smo već napravili korake. Definirali smo da poslovni subjekti koji žele investirati dobiju svog projekt menadžera koji će ih provesti kroz ovu silnu birokraciju. Sinoć sam dobio upit od jedne njemačke tvrtke koja traži 20 tisuća četvornih metara zemljišta s idejom da bi gradili pogone, i u roku od pet godina zaposlili između 200-300 ljudi. To je taj pozitivni signal koji već dobivamo. Pretpostavljam da je on produkt rada, razgovora, silnih dopisa koje šaljemo na sve moguće adrese. Želja nam je da otvaramo grad, a ako nastavimo u ovom tempu i ne umorimo se, morati ćemo napraviti neki rezultat do kraja godine.

Niste imali populističkih poteza poput gradonačelnika Banja Luke i Sarajeva, u smislu prodaje službenih automobila i ostalog. Planirate li takvo što, odnosno koje biste poteze izdvojili?
-Generalno po svojoj prirodi nisam populista. To već i znate, nije prvi intervju. Nisam onaj koji se rado prezentira. Najviše se ponosim promjenom na čelu inspekcije. Imam osobu koja je jako motivirana, mnogo radi. Pretres je napravljen i u komunali, gdje su ustanovljene slabe točke. Mnogo se radilo i sa urbanizmom, tu smo napravili ogromne pomake, definirali timove tko što radi, 'ko kome odgovara. Mjesec dana sam proveo na organiziranju i slaganju sustava, a plodovi će se tek vidjeti. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.