KORAK DO ZNAČAJNE AKVIZICIJE Mepas prodaje splitski Brodomerkur hrvatskom gigantu

Mepas Široki Brijeg

Hrvatski trgovčki lanac Pevex je na korak do značajne akvizicije na hrvatskom tržištu, na kojoj se intenzivno radi od prošle godine.
Kako portal Danica neslužbeno saznaje, riječ je o splitskoj tvrtki Brodomerkur koja ima devet prodajnih centara.

Brodomerkur je u vlasništvu širokobriješkog Mepasa, tvrtke koja u Hrvatskoj posjeduje još Kandit, Saponiju i Koestlin, a Marasku su u međuvremenu prodali Stanić grupi.

Nakon što je u kolovozu lani preminuo Mirko Grbešić, vlasnik Mepasa, a biznis nastavili sinovi, donesena je odluka o prodaji Brodomerkura.

Izvor blizak Pevexu kazao je za Danica.hr kako je pri kraju dogovor o poslovnoj transakcijii kojom će Pevex dodatno ojačati lidersku poziciju u segmentu “sve za dom i građevinu”.

Brodomerkur prodaje i distribuira industrijske proizvode, tehničku robu i robu široke potrošnje. Lani je ostvario 32 milijuna eura prihoda i oko 600.000 eura neto dobiti te ima 150 zaposlenih. Pevex je 12 puta veći: ima prihode od 386 milijuna eura, dobit od 35 milijuna eura i zapošljava 2100 ljudi.

Pevex je nedavno također bio na prodaju, ali su odustali nakon što je na njihov poziv stigla samo jedna neobavezujuća ponuda. Još je ranije predsjednik uprave Pevexa Krešimir Bubalo najavio kako su blizu preuzimanja jedne tvrtke iz branše u Hrvatskoj.