KOORDINACIJA SINDIKATA Proračunski korisnici u HNŽ traže hitan sastanak i 1080 maraka

Sindikati HNŽ
Hercegovina.info

Koordinacija sindikata u ime svojih članova izrazila je nezadovoljstvo neprovođenjem određenih zaključaka sa sastanka Vlade i Koordinacije sindikata, održane 28.9.2022. god., te zbog toga zahtjeva hitan sastanak s Vladom HNŽ-a.

Oni s predstavnicima Vlade, kako doznajemo, kane razgovarati o pet tema.

Zahtjev koordinacije sindikata za izmjenu Odluke o odobrenju jednokratne novčane pomoći zaposlenicima svih proračunskih korisnika u HNŽ Koordinacija sindikata zahtijeva isplatu punog predviđenog iznosa za jednokratnu pomoć (1080 KM) jer se zaposlenici s predviđenim iznosom za isplatu od 300 KM osjećaju manje vrijedni od drugih proračunskih korisnika u Federaciji, ističe se.

Nadalje, isplatu 2 milijuna KM za izvansudske nagodbe. Na sastanku predstavnika Vlade HNŽ i Koordinacije sindikata proračunskih korisnika održanoj 28.9.2022. godine, zaključeno je da se isplata dugovanja po osnovu izvršnih sudskih odluka za 2022. godinu izvrši u omjeru 40 : 40 : 20 (isplata po vansudskim nagodbama : isplata redovnih tužbi sa kamatama : isplata privilegiranih korisnika). 

"Dogovoreno je da će Vlada HNŽ u tijeku ove fiskalne godine, u skladu sa svojim mogućnostima, osigurati dodatna sredstva namjenjena za ovu svrhu. Kako je Vlada HNŽ 09.11.2022. godine izvršila svoju raniju odluku, te na ime dugovanja po vansudskim nagodbama isplatila 2 milijuna KM, a za isplatu redovnih dugovanja sa pripadajućim kamatama u tijeku ove godine nije izdvojena niti jedna KM, od Vas zahtjevamo da osobnim angažmanom izravno utječete na izvršenje naprijed navedenih zaključaka, te na taj način izbjegnemo nepotrebne nesuglasice. Nadamo se da će te razmotriti naš zahtjev, te sredstva koja u skladu sa pozitivnim trendovima uvećano pune proračun HNŽ dijelom preusmjeriti i za ovu namjenu u dogovorenom omjeru. Također, zahtijevamo transparentno objavljivanje popisa svih djelatnika kojima su isplaćena novčana sredstva u vezi s pravosnažnim sudskim rješenjima (kao npr. u ZDK-u)", ističu iz Koordinacije proračinskih korisnika HNŽ-a.

"Rješavanje problema u osnovnom i srednjem obrazovanju Na sastanku Vlade i Koordinacije sindikata, održanoj 28.9.2022. god., donesena je odluka o rješavanju sljedećih problema: napredovanje u struci (mentor, savjetnik). Više od deset godina djelatnicima je onemogućeno napredovanje u struci, čime se krši federalni Zakon o radu (čl.10 stavak d.) povećanje primanja djelatnicima s VŠS u osnovnim školama. Krši se federalni Zakon o radu (čl.77) i KU (čl.32) zaposleni na određeno vrijeme Zahtijevamo sastavljanje popisa zaposlenih na određeno vrijeme po godinama radnog staža i njihovo žurno zapošljavanje gdje je to moguće na neodređeno radno vrijeme. Nažalost, do danas nije održan nijedan sastanak s resornim Ministrom kako bi se riješili ovi problemi u obrazovanju, dodaju Sindikati.

Koordinacija sindikata također traži povišenje koeficijenata za namještenike sa SSS, realizaciju zahtjeva sa prošlog sastanka o povišenju koeficijenata za namještenike sa SSS spremom, s obzirom kako ne postoji županijski Zakon o plaćama i primjena novih koeficijenata od 01.01.2023.g.

Ono što Sindikati traže je i noveliranje dnevnih iznosa za troškove prijevoza.

"Došlo je do velikih promjena u cijenama goriva te smatramo da Vlada HNŽ/K treba razmotriti i pristupiti noveliranju dnevnih iznosa naknada za prijevoz", zaključili su iz Koordinacije sindikata proračunskih korisnika HNŽ-a.