FOTO  KONFERENCIJA U SARAJEVU Poboljšano upravljanje neregularnim migracijama, međutim migranti do BiH nalaze nove rute

Konferencija o migracijama Hilfswerk
Hercegovina.info

Nadležne institucije i agencije za sprovođenje zakona u BiH dale su znatan doprinos regionalnom konceptu smanjenja neregularnih migracija, izjavio je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima (SPS) BiH Mirsad Buzar.

"Stanje u oblasti migracija danas je neuporedivo bolje nego što je to bilo u razdoblju od 2018. do 2020. godine, jer smo svi zajedno u BiH i u suradnji sa regionalnim i međunarodim partnerima napravili znatan iskorak u efikasnom upravljanju migracijama", rekao je Buzar na konferenciji za medije uoči završne konferencije projekta 'Smanjenje neregularnih migracija u EU putem jačanja kapaciteta struktura povezanih sa migracijama na zapadnom Balkanu'.

Prema njegovim riječima, pitanje neregularnih migracija treba posmatrati na regionalnom nivou jer se taj proces odvijao i odvija na takozvanoj Balkanskoj ruti, od afroazijskih država preko Turske i Grčke, te zemalja zapadnog Balkana, do EU, prenosi Srna.

On je istaknuo značaj regionalne suradnje na ovom planu, navodeći da efikasno upravljanje migracijskom krizom uključuje i povećanje šansi zemalja zapadnog Balkana za dobivanje statusa kanditata, a potom i članstva u EU. "Konačno, naše zajedničke napore u sferi upravljanja migracijama primijetila je i pozdravila Europska komisija u svom izvještaju o napretku BiH ka EU", naglasio je Buzar.

Buzar je rekao da su Ministarstvo sigurnosti u Vijeću ministara i druge nadležne institucije i agencije posebnu pažnju posvetile sigurnosnom aspektu, odnosno sprječavanju krijumčarenja ljudi, ali i humanom aspektu podrške i pomoći ljudima u pokretu.

On je precizirao da je SPS do sada evidentirala i biometrijski obradila više od 95.000 migranata iz raznih zemalja, koji su bili u tranzitu preko teritorije BiH ka Europi. Buzar je zahvalio austrijskoj međunarodnoj organizaciji 'Hilfsverk international' za realizaciju navedenog projekta.

Generalni direktor 'Hilfswerka' Stefan Fritz izjavio je medijima da se ova organizacija već 40 godina bavi pitanjima ruralnog razvoja, ekonomije, ljudskih prava, humanitarnim krizama, održivim razvojem i drugim problemima koji opterećuju odnose među zemljama ne samo na zapadnom Balkanu, nego i Europi i svijetu.

On je pozdravio visok stupanj suradnje sa regionalnim partnerima, posebno na planu upravljanja migracijama. 'Hilfswerk', kako je rekao, nastavlja sa razvojem kapaciteta i suradnje u oblasti migracijskog dijaloga u regiji i u skladu sa principima EU.

Regionalni direktor za Balkan 'Hilfswerk internationala' Suzana Jašarević zahvalila je Ministarstvu sigurnosti u Vijeću ministara i njegovim organizacijskim jedinicama za podršku ovom projektu, čiji je cilj pomoć ljudima u pokretu i svođenje migracija u regularne zakonske okvire.

Projekat je prezentirao regionalni projekt menadžer 'Hilfswerka' Muris Kodžaga.

Na panelu posvećenom regionalnoj suradnji u oblasti migracija govorili su Buzar, vršitelj dužnosti načelnika Odjeljenja za strance Uprave granične policije Srbije Milanka Milošević, viši policijski inspektor prve klase u Odsjeku za strance i suzbijanje nezakonitih migracija Crne Gore Miljan Vučinić, savjetnik u Ministarstvu sigurnosti Saša Kecman i zamjenik direktora Zajedničke platforme za koordinaciju Sanja Selak - Ostojić.

Drugi panel održan je o temi 'Višeslojni koncept migracija', a govornici su bili gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, pomoćnik ministra u Odjeljenju za odnose s javnošću i strateška pitanja MUP-a Sjeverne Makedonije Toni Angelovski, te Ankica Tomić, predstavnik BiH i posebni savjetnik za gender i ravnopravnosti, MARRI, Regionalni centar Skoplje.

Na konferenciji u hotelu 'Hills' na Ilidži su predstavljeni i rezultati projekta, iskustva, sumirani utisci i napredak koji je postignut, te ishodi aktivnih angažmana aktera relevantnih institucija i organizacija koji su doprinijeli poboljšanju suradnje i djelovanja u oblasti upravljanja neregularnim migracijama, ističe Srna.

Konferenciju je organizirala austrijska humanitarna organizacija 'Hilfswerk' u suradnji sa Udruženjem za pomoć i razvoj 'Hajde' iz Sarajeva. U proteklom razdoblju održan je niz sastanaka, radionica i prezentacija navedenog projekta, a rezultati svega toga su predstavljeni u Sarajevu.

Projekat 'Smanjenje neregularnih migracija u EU posredstvom jačanja kapaciteta struktura povezanih sa migracijama na zapadnom Balkanu' sufinancirali su Fond za azil, migracije i integracije (AMIF) i Federalno ministarstvo unutarnjih poslova Austrije.